Linkovi

Klinton: Normalizacija odnosa ključ napretka

  • Glas Amerike

Američka državna sekretarka Hilari Klinton rukuje se sa premijerom Kosova Hašimom Tačijem

Američka državna sekretarka rekla je da će normalizacija odnosa sa Srbijom biti ključna za privredni i društveni napredak Kosova

Američka državna sekretarka Hilari Klinton i visoka predstavnica Evropske unije za spolju politiku i bezbednost Ketrin Ešton poručile su danas u Prištini da je normalizacija odnosa Beograda i Prištine i nastavak političkog dijaloga ključ napretka ka EU i za Kosovo i za Srbiju.

Nakon razgovora sa najvišim kosovskim zvaničnicima u Prištini, američka državna sekretarka Hilari Klinton rekla je da Sjedinjene Američke Države neće prihvatiti dovođenje u pitanje nezavisnost Kosova.

“SAD su potpuno posvećene kosovskom suverentitetu i integritetu i uspostavljanju vladavine prava na Kosovu. Mi ne odobravamo nikakve ideje razmene teritorija i ponovno otvaranje pitanje kosovske nezavisnosti, ovo uopšte nije tema za razgovor. Granice nezavisnog i suverenog Kosova su jasne i uspostavljene. Ja cenim kada premijer kaže da je premijer i severa i juga i mi ćemo pomoći u tome da to postane realnost i na severu i na jugu”, rekla je Klintonova.

Na konferenciji za novinare sa visokom predstavnicom EU Ketrin Ešton i premijerom Kosova Hašimom Tačijem, američka državna sekretarka rekla je da će normalizacija odnosa sa Srbijom biti ključna za privredni i društveni napredak Kosova. Prema njenim rečima, rukovodstvu Kosova prenete su iste poruke kao i sagovornicima u Beogradu, da se sporazumi koji su postignuti u dijalogu u Briselu moraju sprovesti i da se sa dijalogom mora nastaviti.

“SAD ohrabruju obe strane da primene ono što je dogovoreno u pregovorima do sada, da se postignu novi dogovori u novim oblastima i da se preduzmu konkretni koraci ka normalizaciji odnosa. Normalizacija odnosa je ključna za napredak i Srbije i Kosova, ali mi verujemo da koraci koje preuzima Kosovo jesu važniji i mi mislimo da kretanje ka Evropskoj uniji može da donese nagrade Kosovu za težak rad, za žrtvu, za ljude ove generacije, za prošle i one koje će tek doći. Zato, ohrabrujem kosovske političare da nastave pregovore u dobroj veri, a naglašavanje potreba kosovskih Srba je od ključne važnosti”, kazala je Hilari Klinton.

I visoka predstavnica Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton rekla je da je cilj dijaloga da se normalizuje život i da Srbi na Kosovu budu deo kosovskog društva.

“Dijalog koji smo započeli neće biti lak, nije lak za premijera Kosova niti za premijera Srbije Dačića, a znam da nije lak ni za ljude na Kosovu sa istorijom i strahovima koje imaju. Ali ja vam potvrđujem da je ovaj dijalog u službi poboljšanja života. On je u službi normalizacije života kako bi ljudi sa severa mogli da nastave da vode normalan život i da osete da su deo ovog društva, a to radimo kroz otvoren i iskren razgovor. Ja moram da vam kažem da je vaš premijer bio veoma hrabar kad je došao u Brisel i vodio razgovor."

Premijer Kosova Hašim Tači zahvalio se SAD-u i zemljama zapadne Evrope za sve što su učinili za Kosovo. On je kazao da i pored velikog napretka Kosovo nije onakvo kako su njegovi građani želeli da bude i istakao da još uvek treba da se uradi mnogo toga.

I dalje ima dosta toga da se uradi na polju vladavine prava u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala. Dosta toga moramo da uradimo kako bismo unapredili kvalitet života naših građana i jos više uključili manjine u institucionalni i društveni život”, rekao je Tači.

Tači je kazao da iako je ostvaren značajan napredak u integraciji Srba južno od Ibra, jedan od glavnih problema ostaje sever Kosova.

“Ja sam premijer svih građana i građana na severu i želim da vam potvrdim da ću svima njima pružati usluge. Radićemo puno na razvojnim projektima i u tom delu naše zemlje. Nastavićemo da pružamo ruku saradnje i pružićemo usluge svima, ali nasuprot našim željama postojanje ilegalnih struktura koje finansira Srbija otežava naš posao tamo”, kazao je premijer Kosova.

Američka državna sekretarka Hilari Klinton i visoka predstavnica Evropske unije Ketrin Ešton razgovarale su i sa zamenikom premijera Kosova Slobodanom Petrovićem.
Državna sekreraka SAD-a sastala se u parohijskom domu crkve Sv. Nikole u Prištini i sa protosinđelom Savom Janjićem, zamenikom ministra unutrašnjih poslova Kosova Sašom Rašićem, ministarom za zajednice i povratak Radojicom Tomićem i predstavnicima povratnika iz pećkog regiona.
XS
SM
MD
LG