Linkovi

Klinton: Normalizacija odnosa ključ napretka


Američka državna sekretarka Hilari Klinton rukuje se sa premijerom Kosova Hašimom Tačijem
Američka državna sekretarka Hilari Klinton rukuje se sa premijerom Kosova Hašimom Tačijem

Američka državna sekretarka rekla je da će normalizacija odnosa sa Srbijom biti ključna za privredni i društveni napredak Kosova

Američka državna sekretarka Hilari Klinton i visoka predstavnica Evropske unije za spolju politiku i bezbednost Ketrin Ešton poručile su danas u Prištini da je normalizacija odnosa Beograda i Prištine i nastavak političkog dijaloga ključ napretka ka EU i za Kosovo i za Srbiju.

Nakon razgovora sa najvišim kosovskim zvaničnicima u Prištini, američka državna sekretarka Hilari Klinton rekla je da Sjedinjene Američke Države neće prihvatiti dovođenje u pitanje nezavisnost Kosova.

“SAD su potpuno posvećene kosovskom suverentitetu i integritetu i uspostavljanju vladavine prava na Kosovu. Mi ne odobravamo nikakve ideje razmene teritorija i ponovno otvaranje pitanje kosovske nezavisnosti, ovo uopšte nije tema za razgovor. Granice nezavisnog i suverenog Kosova su jasne i uspostavljene. Ja cenim kada premijer kaže da je premijer i severa i juga i mi ćemo pomoći u tome da to postane realnost i na severu i na jugu”, rekla je Klintonova.

Na konferenciji za novinare sa visokom predstavnicom EU Ketrin Ešton i premijerom Kosova Hašimom Tačijem, američka državna sekretarka rekla je da će normalizacija odnosa sa Srbijom biti ključna za privredni i društveni napredak Kosova. Prema njenim rečima, rukovodstvu Kosova prenete su iste poruke kao i sagovornicima u Beogradu, da se sporazumi koji su postignuti u dijalogu u Briselu moraju sprovesti i da se sa dijalogom mora nastaviti.

“SAD ohrabruju obe strane da primene ono što je dogovoreno u pregovorima do sada, da se postignu novi dogovori u novim oblastima i da se preduzmu konkretni koraci ka normalizaciji odnosa. Normalizacija odnosa je ključna za napredak i Srbije i Kosova, ali mi verujemo da koraci koje preuzima Kosovo jesu važniji i mi mislimo da kretanje ka Evropskoj uniji može da donese nagrade Kosovu za težak rad, za žrtvu, za ljude ove generacije, za prošle i one koje će tek doći. Zato, ohrabrujem kosovske političare da nastave pregovore u dobroj veri, a naglašavanje potreba kosovskih Srba je od ključne važnosti”, kazala je Hilari Klinton.

I visoka predstavnica Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton rekla je da je cilj dijaloga da se normalizuje život i da Srbi na Kosovu budu deo kosovskog društva.

“Dijalog koji smo započeli neće biti lak, nije lak za premijera Kosova niti za premijera Srbije Dačića, a znam da nije lak ni za ljude na Kosovu sa istorijom i strahovima koje imaju. Ali ja vam potvrđujem da je ovaj dijalog u službi poboljšanja života. On je u službi normalizacije života kako bi ljudi sa severa mogli da nastave da vode normalan život i da osete da su deo ovog društva, a to radimo kroz otvoren i iskren razgovor. Ja moram da vam kažem da je vaš premijer bio veoma hrabar kad je došao u Brisel i vodio razgovor."

Premijer Kosova Hašim Tači zahvalio se SAD-u i zemljama zapadne Evrope za sve što su učinili za Kosovo. On je kazao da i pored velikog napretka Kosovo nije onakvo kako su njegovi građani želeli da bude i istakao da još uvek treba da se uradi mnogo toga.

I dalje ima dosta toga da se uradi na polju vladavine prava u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala. Dosta toga moramo da uradimo kako bismo unapredili kvalitet života naših građana i jos više uključili manjine u institucionalni i društveni život”, rekao je Tači.

Tači je kazao da iako je ostvaren značajan napredak u integraciji Srba južno od Ibra, jedan od glavnih problema ostaje sever Kosova.

“Ja sam premijer svih građana i građana na severu i želim da vam potvrdim da ću svima njima pružati usluge. Radićemo puno na razvojnim projektima i u tom delu naše zemlje. Nastavićemo da pružamo ruku saradnje i pružićemo usluge svima, ali nasuprot našim željama postojanje ilegalnih struktura koje finansira Srbija otežava naš posao tamo”, kazao je premijer Kosova.

Američka državna sekretarka Hilari Klinton i visoka predstavnica Evropske unije Ketrin Ešton razgovarale su i sa zamenikom premijera Kosova Slobodanom Petrovićem.
Državna sekreraka SAD-a sastala se u parohijskom domu crkve Sv. Nikole u Prištini i sa protosinđelom Savom Janjićem, zamenikom ministra unutrašnjih poslova Kosova Sašom Rašićem, ministarom za zajednice i povratak Radojicom Tomićem i predstavnicima povratnika iz pećkog regiona.
XS
SM
MD
LG