Linkovi

Hilari Klinton ponavlja poziv Kini


Američka državna sekretarka Hilari Klinton se rukuje sa predsednikom Kine Hu Djintaom u Pekingu

Hilari Klinton je novinarima rekla da je u „interesu svih“ da se Kina i Udruženje zemalja jugoistočne Azije – ASEAN - dogovore o tom pravilniku

Američka državna sekretarka Hilari Klinton obnovila je poziv Kini da pristane na usvajanje pravilnika ponašanja za rešavanje teritorijalnih sporova u Južnom kineskom moru.

Na današnjoj konferenciji za štampu u Pekingu, Hilari Klinton je novinarima rekla da je u „interesu svih“ da se Kina i Udruženje zemalja jugoistočne Azije – ASEAN - dogovore o tom pravilniku. Ona je demantovala optužbe da Sjedinjene Države nastoje da ograniče uticaj Kine, rekavši da Vašington ne želi „nezdravu konkurenciju“ prema Pekingu.

Njen kolega, ministar inostranih poslova Kine Jang Đieči, rekao je da je Kina i dalje predana rešavanju sporova „putem direktnih pregovora i prijateljskih konsultacija“. On je takodje insistirao da je sloboda navigacije u Južnom kineskom moru „osigurana.“ Kina insistira na bilateralnim pregovorima sa svakim od svojih slabijih rivala koji svojataju taj enerettima bogati region.

Hilari Klinton je u destodnevom obilasku šest zemalja azijsko-pacifičkog regiona koji je uglavnom fokusiran na pitanje Južnog kineskog mora. Ona je rekla da su sa kineskim liderima takodje vodjeni razgovori o Siriji, Iranu, Severnoj Koreji i globalnim ekonomskim izazovima. Kasnije danas Hilari Klinton putuje u Istočni Timor pre nego što bude posetila Brunei. Posle toga otputovaće u Rusiju na sastanak azijsko-pacifičkih lidera.
XS
SM
MD
LG