Linkovi

SAD: Transfer programa za borbu protiv side Africi


Američka državna sekretarka Hilari Klinton i ministarka spoljnih poslova Južnoafričke republike, Maita Nkoana-Mašabane
Američka državna sekretarka Hilari Klinton i ministarka spoljnih poslova Južnoafričke republike, Maita Nkoana-Mašabane

Hilari Klinton je saopštila da je Vašington počeo da predaje kontrolu nad jednim programom za borbu protiv side Južnoafričkoj republici

Američka državna sekretarka Hilari Klinton je saopštila da je Vašington počeo da predaje kontrolu nad jednim programom za borbu protiv side Južnoafričkoj republici, koja ima najveću stopu zaraženosti virusom HIV.

Hilari Klinton je to saopštila danas, tokom govora na Univerzitetu zapadni Kejp, u predgradju Kejptauna. Ona je ukazala da je pomenuti sporazum „veliki korak“ u borbi Južnoafričke republike protiv tog virusa.

Sjedinjene Države su ograničile pristup vladi Južnoafričke republike finansiranju borbe protiv HIV-a i side, tokom administracije bivšeg predsednika Taboa Mbekija, koji je tvrdio da veza izmedju virusa HIV i side ne postoji i odbacivao medjunarodno priznate metode za lečenje te bolesti.

Vašington je od 2004. potrošio 3,2 milijarde dolara na program Južnoafričke republike za borbu protiv HIV-a i side. Mada je ta zemlja postigla napredak u usporavanju stope infekcije, preko 17 odsto stanovništva je testirano pozitivno na taj virus.
XS
SM
MD
LG