Linkovi

Dogovor dva Sudana


Predsednik Kenije Mvai Kibaki i američka državna sekretarka Hilari Klinton u Najrobiju
Predsednik Kenije Mvai Kibaki i američka državna sekretarka Hilari Klinton u Najrobiju

Sudan i Južni Sudan postigli su sporazum o nafti, čime je okončan oštar spor zbog kojeg su dvije zemlje početkom godine bile na ivici rata.

Južni Sudan saopštio je da je pristao da plaća tranzitnu taksu od manje od 10 dolara po barelu za izvoz nafte preko Sudana. Sudanske vlasti prethodno su tražile 36 dolara po barelu. Predsjednik Barak Obama pozdravio je sporazum i zahvalio Afričkoj uniji na posredovanju, dok je državna sekretarka Hilari Klinton, koja je juče boravila u prijestonici Južnog Sudana, kazala da dogovor odražava liderstvo i novi duh kompormisa.

Klinton je inače danas boravila u kenijeskoj prijestonici Najrobiju gdje je kazala da Kenijci moraju da sarađuju kako bi održali slobodne i poštene izbore i bili uzor za Afriku i svijet i pozvala lidere da izbjegnu post-izborno krvoproliće, slično onom koje se dogodilo u Keniji prije pet godina.

Opšti izbori, marta naredne godine, biće prvi od spornog glasanja 2007. godine koje je dovelo do etničkih sukoba u kojima je poginulo više od 1200 ljudi. Klinton je novinarima u Najrobiju prenijela da su Sjedinjene Države obećale podršku kenijskoj vladi u organizovanju slobodnih, fer i transparentnih izbora.

Državna sekretrarka razgovarala je sa predsjednikom Mvajiem Kibakijem, kojem zakon zabranjuje da se kandiduje za treći mandat, i premijerom Railom Odingom, koji bi mogao da ga zamijeni. Odinga i Kibaki bili su glavni rivali na spornim predsjedničkim izborima. Hilari Klinton sastala se i sa liderima susjedne Somalije, koje je pozvala da na vrijeme okončaju političku tranziciju ka novoj vladi.
XS
SM
MD
LG