Linkovi

Sirija: Sukobi uprkos mirovnom planu


Sahrana četiri osobe ubijene u napadu vladinih snaga u predgrađu Damaska
Sahrana četiri osobe ubijene u napadu vladinih snaga u predgrađu Damaska

Sirijske opozicione grupe izveštavaju o najnovijem nasilju u nekoliko oblasti zemlje, manje od nedelju dana pre nego što na snagu treba da stupi primirje koje su izdejstvovale Ujedinjene nacije.

Predstavnici Sirijske opservatorije za ljudska prava izjavili su za Glas Amerike da su se vladine snage sukobile sa pobunjenicima u nekoliko predgrađa Damaska. Oni navode da su poginula trojica vojnika. Borbe su vođene i u centralnoj oblasti Homs.

Protivnici predsednika Bašara al-Asada protestovali su u nekoliko sirijskih regiona.

Generalni sekretar UN Ban Ki Mun juče je upozorio da se konflikt u Siriji širi i da nema naznaka da se napadi vladinih snaga na civilne ciljeve smanjuju, uprkos uveravanjima da je Damask počeo povlačenje svojih trupa iz glavnih gradova.

Ban je u obraćanju Generalnoj skupštini izjavio da su sirijski gradovi i sela pretvoreni u ratne zone. On je pozvao predsednika Asada da pokaže liderstvo i viziju i održi svoje obećanje da okonča nasilje do 10. aprila.

Predsednik Asad prihvatio je mirovni plan UN 25. marta, ali je međunarodni mirovni izaslanik Kofi Anan - u video obraćanju iz Ženeve – poručio da sirijska vlada nije napravila napredak što se tiče prestanka obračuna sa opozicijom.

Sirijski zvaničnici za nasilje okrivljuju za „teroriste“, za koje kažu da ih podržavaju „arapske i zapadne zemlje“. Državna agencija SANA danas je javila da su teroristička delovanja pojačana otkad je Damask prihvatio mirovni plan Kofija Anana.

XS
SM
MD
LG