Linkovi

Senat predložio novi zakon o Zapadnom Balkanu


Kapitol i zastave SAD fotografisani u zoru, 7. novembra 2022. godine. (Foto: AP/J. David Ake)
Kapitol i zastave SAD fotografisani u zoru, 7. novembra 2022. godine. (Foto: AP/J. David Ake)

Senatorka Džin Šahin, predsedavajuća Pododbora za Evropu u Odboru za spoljnopolitičke odnose američkog Senata, uz podršku kolega iz obje političke stranke, ponovo je novom sazivu Senata predložila „Zakon o demokratiji i prosperitetu Zapadnog Balkana“.

Uz podršku senatora Rodžera Vikera, Bena Kardina, Dika Durbina i Krisa Van Holena, cilj prijedloga senatorke iz Nju Hempšira je promocija saradnje među zemljama Zapadnog Balkana, ali i saradnju tih zemalja sa Sjedinjenim Državama u oblasti sajber bezbednosti i sajber otpornosti, imajući u vidu „štetne napore Irana i Rusije da im zemlje regiona budu meta“.

Prema saopštenju na veb stranici senatorice Šahin, zakon podržava “demokratsku stabilnost i ekonomski razvoj regiona, kroz inicijative u infrastrukturi, trgovini i antikorupciji, uključujući zakonsko ozvaničenje sankcija, kako bi se odvratili akteri koji vode destabilizirajuće aktivnosti.”

Zakon je ponovo ušao u senatsku proceduru u četvrtak, neposredno pred pretres Odbora za spoljnopolitičke odnose o Zapadnom Balkanu. Gotovo ista grupa senatora predložila ga je i prošlom sazivu Senata, ali nije usvojen.

Održavanje mira i jačanje demokratije na Balkanu od ključne je važnosti za evropsku sigurnost i stabilnost, posebno dok traje Putinov ničim izazvan rat u Ukrajini. Moj dvostranački prijedlog zakona će ojačati trgovinu i investicije između Sjedinjenih Država i Zapadnog Balkana, iskorijeniti korupciju, kodificirati sankcije protiv destabilizirajućih aktera i poslati snažan dvostranački signal da su Sjedinjene Države posvećene našim partnerima u regiji”, rekla je senatorica Šahin, članica Demokratske stranke.

"Balkan je dom raznovrsnog i živopisnog kulturnog naslijeđa, a njegov geopolitički značaj i dalje raste", izjavio je republikanski senator Viker. "Brutalna ruska invazija na Ukrajinu naglašava važnost naših balkanskih partnerstava. Usvajanje ovog zakona poslužilo bi kao jasna, dvostranačka izjava o posvećenosti Sjedinjenih Država jačanju naših diplomatskih partnerstava u regionu."

Između ostalog, zakon predviđa uspostavljanje regionalne inicijative za trgovinu i ekonomsku konkurentnost, kodificiranje dvije postojeće izvršne uredbe o izricanju sankcija radi korupcije i prijetnji miru i stabilnosti na Zapadnom Balkanu, kao i pokretanje inicijative za borbu protiv korupcije koja bi američkog državnog sekretara usmjerila da pruži tehničku pomoć svim zemljama u izradi nacionalnih strategija za borbu protiv korupcije itd.

XS
SM
MD
LG