Linkovi

Civilni nadzor policije u SAD


Uništene građevine u Fergusonu, posle odluke velike porote da ne podigne optužnicu protiv policajca koji je ubio nenaoružanog crnog tinejdžera
Uništene građevine u Fergusonu, posle odluke velike porote da ne podigne optužnicu protiv policajca koji je ubio nenaoružanog crnog tinejdžera

U Indijanapolisu, kao i u brojnim drugim gradovima postoje kancelarije za žalbe građana koje obezbeđuju nezavisnu kontrolu rada organa reda, kako bi se izbegle situacije poput onih u Fergusonu i Njujorku...

Policijska upotreba sile u Fergusonu i drugim gradovima u Sjedinjenim Državama usmjerila je pažnju javnosti na procedure, dostupne građanima, za ulaganje žalbi protiv policije. Glas Amerike, u okviru specijalnog serijala pod nazivom “ Štititi i služiti” razmatra policijsku praksu u Americi i izvještava o naporima policijskog odsjeka u Indijanapolisu, u Indijani, da omogući građanima da iskažu svoj stav kada je riječ o nadzoru posla koji policajci obavljaju.

Džastin Henri je među hiljadu i po policajaca koji patroliraju u Indijanapolisu i okolini tog grada, gdje živi ili radi oko million ljudi. Zbog prirode svog posla, Henri svakodnevno dolazi u kontakt sa nekima od njih. Svaki susret je međutim drugačiji - često neizvjestan, a ponekada i opasan.

Šef policije Ričard “Rik” Hajt kaže da njegovi policajci pokušavaju da prevaziđu tu neizvjesnost tako što bolje upoznaju ljude s kojima imaju posla.

“Treba se upoznati sa stanovnicima prije nego što dođe do nekog problema. Kada se nešto dogodi, poznavaće vas kada dođete da to ispitate. Vaš posao je da izađete i riješite probleme”.

Međutim, kada neko uloži žalbu protiv policajca u Indijanapolisu, Hajt će saznati za to zahvaljujući Kancelariji za žalbe građana.

“Građanima poručujemo da se njihov stav cijeni, da se pitaju u ovom procesu i da policija ne može da se ophodi prema ljudima kako god želi”, kaže Lora Vajt, direktorka kancelarije, čiji Odbor za razmatranje žalbi čini devet civila.

U njemu su takođe tri policajca, koji međutim ne glasaju o slučajevima koji se razmatraju.

“Mi smo nezavisna agencija, koja stanovnicima Indijanapolisa omogućava da artikulišu eventualnu žalbu na kontakt sa policijom”.

Proces podnošenja žalbi u Indijanapolisu uspostavljen je 1989. godine, gradskom uredbom, kako bi se obezbijedio nezavisni nadzor.

“Slučaj se razmatra, sprovodi se istraga i zatim se odlučuje o njenim rezultatima, odnosno o tome da li je žalba opravdana”.

Međutim, rezultati interne istrage, sprovedene 2012. po nalogu gradskih vlasti, pokazali su da postoje ozbiljna ograničenja na proces podnošenja žalbi. Lora Vajt, koja je preuzela položaj direktora kancelarije nakon istrage, kaže da nedavni podaci za 2014. sugerišu da proces funkcioniše.

“Uložene su žalbe protiv ukupno 110 policajaca, dok su gotovo polovini njih, odnosno 45-orici, izrečene disciplinske mjere”.

Kameron Meklheni, bivša članica Odbora za razmatranje žalbi građana u Indijanapolisu, direktor je za obuku u Nacionalnom udruženju za civilni nadzor policije.

“Civili mogu da posmatraju stvari iz perspektive autsajdera i da osiguraju da se istraga sprovodi pošteno i dosledno”.

“Policija, ali i gradski lideri i građani su nakon Fergusona i drugih slučajeva shvatili da nadzor ne bi trebalo da postoji samo nakon što se nešto dogodi, već da je vrijeme da to počnemo da radimo unaprijed, kako bi spriječili da se dogode loše stvari”.

Iako žalbeni proces može da bude problematičan za policajce ili odsjek, šef policije Rik Hajt kaže da je nadzor dobrodošao.

“Kontrola mora da postoji. Važno je shvatiti da adekvatne procedure moraju da se poštuju”.

Prema istraživanju, sprovedenom 2013, više od 100 policijskih odsjeka, od kojih su mnogi u velikim gradovima, imaju odbore za civilni nadzor. Dok u Njujorku postoji takav odbor, gradski savjet u Fergusonu tek je prošlog septembra glasao o njegovom uspostavljanju.

XS
SM
MD
LG