Linkovi

SAD: Video snimak novog ubistva


Vlasti američke savezne države Nju Džersi objavile su video snimak na kome se prikazuje kako su dvojica policijaca, prilikom zaustavljanja vozila zbog saobraćajne kontrole, usmrtila jednog nenaoružanog crnca.

Snimak je napravila kamera na vozilu policajaca Brejema Dejsa i Rodžera Vorlija, koji su 30. decembra u Bridžtonu zaustavili automobil u kojem se vozio 36. godišnji Džerom Rid.

Kao i prethodni slični incidenti, i ovaj je izazvao oštre kritike građana i grupa za građanska prava. Volter Hadson iz Nacionalne alijanse za podizanje svesti izjavio je da je jasno da je policijsko otvaranje vatre u ovom slučaju bilo neopravdano:

"Verujem da snimak sam po sebi dovoljno govori. Džerom Rid se povinovao zahtevima policajaca, izašao iz vozila, a onda je zasut mecima".

Policajci su uperili oružje u Rida i vozača zaustavljenog automobila pošto su primetili pištolj u njihovom vozilu. Na Rida su otvorili vatru pošto je izašao iz automobila sa rukama podignutim u vazduh, iako su mu policijci naredili da ostane u vozilu.

Incident je izazvao proteste u gradiću blizu Filadelfije, u saveznoj državi Pensilvanija, slične onim koji su nedavno organizovani širom SAD, zbog ubistva dvojice nenaoružanih crnaca od strane belih policijaca - u Fergusonu u državi Mizuri i Njujorku. Policajci – Dej, koji je crnac, i Vorli, koji je belac, nalaze se na administrativnom odsustvu, dok tužilaštvo istražuje incident. Video je objavljen na zahtev dva lokalna dnevna lista.

Bez optužnice protiv Vilsona

U međuvremenu, američki mediji prenose da će pravnici Sekretarijata za pravosuđe preporučiti da se ne podigne federalna optužnica za kršenje građanskih prava protiv belog policijaca, koji je prošlog leta usmrtio nenaoružanog crnog tinejdžera u Fergusonu, u državi Mizuri.

Uticajni "Njujork tajms" javlja da pravnici pripremaju memorandum za sekretara Erika Holdera, povodom slučaja Derena Vilsona, koji je u julu prošle godine, posle sukoba na ulici, usmrtio 18-godišnjeg Majkla Brauna.

Zvaničnici navode da u istrazi Federalnog istražnog biroa nisu pronađeni dokazi da je Vilson namerno želeo da prekrši Braunova prava, kada je otvorio vatru na njega. Prošlog novembra, velika porota u Sent Luisu odbila je da podigne optužnicu protiv Vilsona.

XS
SM
MD
LG