Linkovi

Cipele od plastičnih flaša


Cipele od plastičnih flaša "Rothy's"
Cipele od plastičnih flaša "Rothy's"

Svakog dana milioni Amerikanaca piju vodu i druga pića iz plastičnih flaša, i svakog dana čak 60 miliona flaša bude bačeno na deponije ili spaljeno kao otpad. Ali dvojica američkih preduzenika dosetili su se da od tih flaša prave cipele.

Ovo su ručno rađene cipele koje čuvaju životnu sredinu. Dvojica preduzetnika iz San Franciska recikliraju plastične flaše i od njih prave moderne ženske cipele pod nazivom "Rothy's".

Sterilišemo flaše, peremo vrućom vodom, one se rastvore na male delove i kasnije se pretvore u veoma meka vlakna.” , kaže Rot Martin, koosnivač kompanije.

Ta vlakna se stavljaju u 3-D mašinu za pletenje, napravljenu tako da iskoristi skoro sav materijal u proizvodnji cipela. Onda se upletena vlakna i unutrašnji uložak spajaju sa đonom cipele, koji je takođe napravljen od ekološki proizvedene gume. Rotiz cipele se prodaju na internetu, a potražnja za njima raste nakon što ih je prošle godine otkrila glumica Gvinet Paltrou.

Plastične flaše neće nestati u skorije vreme. Znači, imamo neiscrpan izvor materijala, i mislim da je to dobar znak za našu budućnost”, ocenjuje Martin.

A jednom kada iznosite ekološke cipele, možete ih besplatno vratiti kompaniji koja ih ponovo reciklira i pretvara u druge proizvode.

XS
SM
MD
LG