Linkovi

Istraga o postupanju policije u Čikagu


Loreta Linč
Loreta Linč

Federalna istraga obuhvata politiku upotrebe sile policijskih snaga, uključujući rasne, etničke i druge nejednakosti.

Američki državni tužilac Loreta Linč saopštila je da je pokrenuta federalna istraga o postupanju policije u Čikagu zbog mogućeg prekoračenja ovlaštenja i kršenja gradjanskih prava, dve nedelje pošto je objavljen video snimak na kojem beli policajac sa 16 hitaca ubija jednog mladog crnca u tom američkom gradu.

"Svaki Amerikanac očekuje i zaslužuje odgovarajuću efikasnu zaštitu službi koje sprovode zakon, koja ih uvažava i što je najvažnije - koja je u skladu sa ustavom. Istražićemo mnoga pitanja u vezi sa delovanjem čikaške policije,od upotrebe sile, zatim rasne, etničke i druge nejednakosti prilikom upotrebe sile, ali i disparitet u mehanizmima sistema odgovornosti, disciplinskih mera i prijava zloupotreba ovlašćenja", kazala je Linč.

Istraga, osim ubistva 17-godišnjeg Lejkana Mekdonalda, obuhvata politiku upotrebe sile policijskih snaga, uključujući rasne, etničke i druge nejednakosti, kao i sistem odgovornosti.

Američki predsednik Barak Obama naveo je krajem novembra na svom profilu na društvenoj mreži Fejsbuk da je "kao i mnogi Amerikanci, duboko šokiran i ogorčen snimkom koji pokazuje kako je ubijen mladi Mekdonald".

Policajac Džejson Van Dajk (37) u novembru je osuđen za ubistvo s predumišljajem 2014. godine.

XS
SM
MD
LG