Linkovi

Hiljade milijardi cikada se pojavljuju u delovima Sjedinjenih Država


Odrasle cikade odmaraju se na lišću. Čevi Čejs, Merilend, 17. maj, 2021. (Foto: AP/Carolyn Kaster)
Odrasle cikade odmaraju se na lišću. Čevi Čejs, Merilend, 17. maj, 2021. (Foto: AP/Carolyn Kaster)

Hiljade milijardi cikada koje su bile zakopane pod zemljom 13 ili 17 godina sada se pojavljuju u delovima srednjeg zapada i juga Sjedinjenih Država. Ti veliki i bezopasni insekti spremni su za parenje.

Posle više godina pod zemljom, periodične cikade se pojavljuju kada temperatura tla dostigne 17 stepeni celzijusa.

“One su kao tinejdžeri koji izlaze iz zemlje i spremni su da krenu", kaže Pola Šruzberi sa Univerziteta države Merilend.

Flojd Šokli, iz Prirodnjačkog muzeja Smitsonijan objašnjava da je "prva stvar koju moraju da urade kada iskopaju svoj put na površinu da se pretvore u odraslog insekta. Dakle, oni izlaze kao nimfe."

Cikade posle 13 i 17 godina ponovo na površini u delovima Sjedinjenih Država
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:38 0:00

Ove godine su se pojavile dve vrste cikada. Jedna ostaje pod zemljom 13 godina. Druga 17. Zašto ostaju tako dugo pod zemljom je misterija. Ali to bi mogla da bude reakcija na radikalne promene temperature koje su se dogodile u davnoj prošlosti.

“Poslednjih nekoliko ledenih doba, možda ih je prisililo da imaju duži životni ciklus kako bi preživeli periode kada bi njihovo drveće domaćin bilo pogođeno glečerima", ističe Šokli.

Kada izađu na površinu, cikade ostaju samo oko četiri do šest nedelja - ove godine u dve oblasti Sjedinjenih Država.

“Države na jugu i centralni deo Sjedinjenih Država će biti najviše pogođene. Imaće hiljade milijardi cikada."

Posle četiri ili pet dana, počinje ples parenja.

Mužjaci se okupljaju na drveću i počinju da pevaju da bi privukli ženke, koje donose konačnu odluku.

“Ona će zamahnuti krilima, a on će je oploditi i zatim on ubacuje ono što se zove kopulacioni čep, koji zatvara ženku tako da je drugi mužjaci ne mogu oploditi", objašnjava Pola Šruzberi.

Ženke skoro odmah počinju da seku male rezove na stablima da bi položile između 400 i 600 jaja, pre nego što umru.

Cikade su takođe izvor hrane za životinje. I za ljude. Kuvari su smislili različite načine da ih pripremaju, od slanih jela do slatkiša.

Šta su cikade i odakle dolaze?
please wait

No media source currently available

0:00 0:08:01 0:00

“Većina ljudi više voli da otkine krila i noge. Samo zato što, ne znam zašto, misle da je to možda malo manje odvratno, ali su ukusne", kaže Šokli.

“Upravo sam jela cikade. One imaju ukus kao orasi i slično voće, ali su veoma hranjljivi. Insekti su generalno veoma hranljivi", kaže Šruzberi.

Ali njihovo vreme na površini je kratko. Posle masovne smrti odraslih, nimfe će se izleći posle šest do osam nedelja. Nimfe zatim padaju na zemlju i ukopavaju se. Hraniće se sokom iz korena drveća sledećih 13 ili 17 godina, dok ne dođe vreme da se ponovo pojave.

XS
SM
MD
LG