Linkovi

Kvašnjevski : "Poljska dozvolila CIA-i da rukovodi tajnim zatvorom"


Bivši poljski predsednik Aleksandar Kvašnjevski
Bivši poljski predsednik Aleksandar Kvašnjevski

Bivši predsednik Poljske Aleksandar Kvašnjevski izjavio je da je njegova zemlja dozvolila američkoj Centralnoj obaveštajnoj agenciji da rukovodi tajnim zatvorom na njenoj teritoriji, ali da poljski zvaničnici nisu dozvolili surov tretman ili mučenje osumnjičenih za terorizam u tom zatvoru.

Kvašnjevski je na konferenciji za novinare u Varšavi rekao da su američki zvaničnici pre više od 10 godina zatražili od poljskih kolega da im "pronađu mirno mesto na kojem bi mogli da sprovode operacije efikasnog dobijanja informacija od osoba spremnih da sarađuju sa američkom stranom".

"Mi smo na to pristali", rekao je Kvašnjevski, ali je dodao da je posle od tadašnjeg američkog predsednika Džordža Buša mlađeg tražio da okonča sve američke obaveštajne aktivnosti u tom zatvoru, što se u jednom trenutku i dogodilo.

To je prvi put da je Kvašnjevski javno priznao da je taj zatvor postojao, pošto je to godinama poricao. Inače veruje se da je CIA rukovodila zatvorom tokom 2002. i 2003. Jučerašnji izveštaj američkog Senata, u kojem se otkriva da je CIA koristila ekstremne metode, koje se smatraju torturom zatvorenika, posle terorističkih napada 11. septembra 2001, izazvao je i reakciju Kine, koju SAD često kritikuju zbog kršenja ljudskih prava.

Portparol ministarstva spoljnih poslova Kine Hong Lei rekao je da se Kina protivi torturi i da veruje da bi američka strana trebalo da se zamislinad onim što je činila, ispravi ono što je pogrešila ii u budućnosti iskreno poštuje pravila uspostavljena međunardonim konvencijama''.

XS
SM
MD
LG