Linkovi

Kontroverzni izveštaj o CIA


Sutrašnje objavljivanje izveštaja o metodama ispitivanja Centralne američke obaveštajne agencije u ratu protiv terorizma moglo da uzrokuje nasilje protiv američkih interesa širom sveta, upozoravaju zvaničnici

To bi bio prvi javni dokument o navodima da je CIA koristila mučenje prilikom ispitivanja osumnjičenih pripadnika al Kaide, od 11. septembra 2001. godine kada su su izvršeni teroristički napadi na Sjedinjene Države.

Portparol Bele kuće Džoš Ernest rekao je da se američka vlada mesecima priprema za eventualne posledice objavljivanja izveštaja. Uprkos postojećim rizicima, administracija veruje da je objavljivanje dokumenta od suštinske važnosti, naglasio je Ernest.

U izveštaju na 480 stranica daju se detalji ekstremnih načina ispitivanja, kao što je onemogućavanje spavanja, ili potapanja u vodu zatvorenika držanih na tajnim mestima u pojedinim zemljama u svetu.

Američki funkcioneri upozoravaju da bi objavljivanje tog izveštaja moglo da izazove nasilje protiv američkih interesa širom sveta. Oni koji su upoznati sa izveštajem ukazuju da je CIA pogrešno obavestila zakonodavce i Belu kuću o svrsishodnosti takvog načina dobijanja podataka.

Amnesti internešonal je ranije saopštila da prema američkim međunarodnim obavezama o iznošenju istine i odgovornosti moraju objaviti svi podaci o kršenju ljudskih prava, uključujući kršenje međunarodnog zakona o mučenju.

XS
SM
MD
LG