Linkovi

CIA: Nećemo primenjivati "votebording"


Direktor CIA-e, Džon Brenan (arhivski snimak)
Direktor CIA-e, Džon Brenan (arhivski snimak)

Direktor Centralne američke obaveštajne agencije Džon Brenan kaže da njegova agencija ne bi primenjivala simulaciju davljenja nazvanu voterbording nad pritvorenicima, čak ni ako bi budući predsednik naredio takvu tehniku ispitivanja.

„Apsolutno, ne bih dozvolio da bilo koji agent CIA ponovo koristi voterbording“, rekao je Brenan u intervjuu za NBC News, čiji su delovi juče emitovani. Tu metodu ne bi koristio zbog toga što CIA kao institucija treba da potraje, dodao je on.

CIA je podvrgavala mučenjima osumnjičene za terorističke aktivnosti radi sticanja informacija posle terorističkih napada na SAD jedanaestog septembra 2001. godine, u kojem je ubijeno 3,000 ljudi. Predsednik Obama je zabranio tu tehniku pošto je stupio na dužnost 2009, ukazujući da je jednaka mučenju, koje Amerika zakonski zabranjuje.

Vodeći republikanski kandidat za američkog predsednika Donald Tramp je prošlog meseca rekao da bi kao predsednik upotrebio sva zakonska sredstva da zaustavi teroriste, ali da ne bi izdao vojsci ni drugim institucijama naredbu kojom se krši zakon. Tramp je posle napada u Briselu izjavio da podržava metode oštrije od voterbordinga.

Ted Kruz, koji je drugi u trci za republikansku nominaciju, izjavio je u februaru da bi ponovo uveo „sve moguće oštre metode ispitivanja“ zarad bezbednosti zemlje.

XS
SM
MD
LG