Linkovi

Papa Benedikt za mir na Bliskom Istoku


Papa Benedikt XVI šalje poruku "Urbi et Orbi" (gradu i svetu), Vatikan, 25. decembar 2012.
Papa Benedikt XVI šalje poruku "Urbi et Orbi" (gradu i svetu), Vatikan, 25. decembar 2012.

Hrišćani širom sveta danas proslavljaju rođenje Isusa Hrista pre dve hiljade godina.

Sa balkona bazilike Svetog Petra u Vatikanu papa Benedikt XVI se tokom ponoćne mise pomolio za mir, posebno na Bliskom Istoku. Hrišćani širom sveta danas proslavljaju rođenje Isusa Hrista pre dve hiljade godina.

“Pomolimo se za to da Izraelci i Palestinci mogu da žive jedni pored drugih u Božijem miru i slobodi. Pomolimo se za zemlje u regionu, za Liban, Siriju, Irak i njihove susede. Da tamo bude mira, da hrišćani u tim zemljama gde se rodila naša vera, mogu da nastave da žive u njima, da hrišćani i muslimani mogu, jedni pored drugih, da grade svoje zemlje, u Božijem miru”, rekao je Papa Benedikt XVI.

Obraćajući se vernicima sa balkona bazilike Svetog Petra, papa je takođe izrazio žaljenje što ljudi u svetu u kojem sve više vlada tehnologija, ne posvećuju dovoljno vremena duhovnim vrednostima.

U međuvremenu, hiljade turista iz celog sveta okupilo se u Vitlejemu, na Zapadnoj obali, da bi proslavili rođenje Isusa Hrista u mestu u kojem je po biblijskom predanju rođen.

Uprkos hladnom vremenu verska proslava se nastavila do duboko u noć. Neki turisti kažu da su bili duboko dirnuti.

“Uzbudljivo je boraviti ovde, u mestu Isusovog rođenja. Ja sam iz Amerike u kojoj pojam Božića katkad gubi svoj pravi smisao. Ponekad ne shvatamo pravi smisao Božića koji je u stvari jednostavan. Hrist je rođen, pojavio se i umro zbog naših grehova, a potom je vaskrsnuo. Tako da je za mene boravak ovde nešto što uopšte nisam mogao da zamislim za Božić”, rekao je američki turista koji se predstavio kao Majls.

U svojoj pred-Božićnoj molitvi, glavni rimokatolički biskup na Bliskom Istoku, Fuad Tval, hvalio je uspehe Palestinaca koje je pozvao da sarađuju sa Izraelcima radi okončanja tog bezmalo večitog konflikta.

Palestinski predsednik Mahmud Abas je zajednos sa stotinama turista prisustvovao ponoćnoj misi u crkvi Svete Katarine, u Vitlejemu.

Ovogodišnji Božić je bio posebno radostan za Palestince, koji su prošlog meseca dobili priznanje nezavisnosti Palestine od strane Generalne skupštine UN-a.
XS
SM
MD
LG