Linkovi

Policija i na kineskim društvenim mrežama


Policijska stanica u Alhambri otvorila je nalog na Veibu
Policijska stanica u Alhambri otvorila je nalog na Veibu

Sve veći broj policijskih stanica i gradskih funkcionera nastoje da dopru do sve veće azijske manjine putem kineskih društvenih medija.

Azijati će, kako se predvidja do 2055. biti najveća imigrantska grupa u SAD navodi Istraživački centar Pju. U nekim američkim gradovima Azijati su već najveća imigrantska grupa i mnogi od njih govore kineski.

Dolina San Gabrijel je meka za imigrante koji govore kineski poput Jang Jun Jana.

“Oni medju nama koji su stariji i žive ovde u San Gabrijelu mogu da se adaptiraju, jer se grad ne razlikuje mnogo od Kine.

U gradu San Gabrijel, Azijati čine 60 odsto stanovništva i većina njih su Kinezi. Da bi bolje komunicirao sa stanovnicima, grad je, ranije ove godine, upotrebio kineski blog servis pod imenom Veibo.

“Gotovo preko noći dobili smo oko 2.000 korisnika koliko ih imamo na našoj Fejsbuk stranici koju imamo već godinama“, kaže lokalna zvaničnica Loren Gold.

Ideja korišćenja kineskih društvenih medija se javila u susednoj zajednici pod imenom Alhambra. Pre dve godine, policija u Alhambri je postala prva policijska stanica koja je otvorila nalog na Veibu.

“Imali smo tri puta više korsnika u dve godine na Veibu nego na Fejsbuku koji imamo već pet ili šest godina“, kaže Džeri Džonson iz policijske stanice u Alhambri.

Policija u Alhambri sada ima preko 40 hiljada sledbenika na Veibu. Mnogi od njih žive u Kini. Na početku 2015. policija u Alhambri je takodje počela da koristi još jednu društvenu mrežu pod nazivom WeChat. Vendi Lid, koja radi za policiju u Alhambri kaže da oni koriste tu stranicu kao sistem za slanje poruka kroz zajednicu. Ona ukazuje da je komunikacija putem društvenih medija pomaže imigrantima da se osećaju lagodnije kad je u pitanju lokalna policija.

Jedna osoba mi je jednom rekla da je policija u njihovoj rodnoj zemlji poput gangstera. Naravno to je ekstremno gledište, ali se oni zbog toga boje policije.”

Kineski društveni mediji takodje pružaju ljudima u inostranstvu uvid u Sjedinjene Države.

“Ovo nije TV šou. Dolazi iz naše male zajednice direktno u njihovu zajednicu na njihov ajped”, navodi Džonson.

Nekoliko drugih policijskih stanica u dolini San Gabrijel je sledilo primer Alhambre i otvorilo nalog Veibo.

“Veliki broj gradova, posebno u našoj oblasti ima zbilja veliki broj stanovnika koji govore kineski i Fejsbuk i Tviter jednostavno nisu više dovoljni”, ističe Loren Gold.

Policija u Alhambri navodi da se agencije na Istočnoj obali takodje raspituju o kineskim društvenim medijima i tome kako da otvore nalog.

XS
SM
MD
LG