Linkovi

Kineski predsednik u poseti Velikoj Britaniji


Kineski predsednik Ši Djinping počeo četvorodnevnu posetu Velikoj Britaniji tokom koje će se sastati sa premijerom Dejvidom Kameronom i razgovarati o ekonomskoj saradnji i borbi protiv terorizma.

Kineski predsedniK Ši Djinping se danas obratio oba doma britanskog parlamenta tokom zvanične posete britanskoj vladi koja je vidjena kao prilika za dve zemlje da pospeše trgovinu i investicije, dok zagovornici ljudskih prava apeluju na britanskog premijera da postavi pitanja o poštovanju ljudskih prava u Kini.

Kineski predsednik je u govoru u britanskom parlamentu naglasio da je fer reći da su Kina i Velika Britanija sve više medjusobno zavisne i da postaju zajednica istih interesa.

On je ukazao kako je duboko impresioniran povodom vitalnosti kinesko-britanskih odnosa, kao i dubokim prijateljstvom dva naroda.

Kineski predsednik je rekao britanskim zakonodavcima da se nada da će ova poseta podići bilateralne odnose dve zemlje na "novi nivo".

Ranije tokom dana, Šia je u Bakingemskoj palati primila kraljica Elizabeta, koja je za tu priliku organizovala raskošnu dobrodošlicu.

Njegova četvorodnevna poseta takodje obuhvata sutrašnje razgovore sa premijerom Dejvidom Kameronom i posetu brojnim kompanijama.

Kameronov kabinet je saopštio da će ove nedelje biti zaključeni poslovni sporazumi u vrednosti od 46 milijardi dolara i da će Britanija i Kina takodje diskutovati o saradnji na planu borbe protiv terorizma i ekstremizma.

Grupa "Freedom Now", predstavnik kineskog nobelovca Liu Šiaoboa i njegove supruge Liu Šia, izdala je danas pismo, koje je potpisalo 12 dobitnika Nobelove nagrade u kojem se apeluje na Kamerona da pozove Kinu da pusti taj par na slobodu.

XS
SM
MD
LG