Linkovi

Od kineske četvrti do kineskih predgradja


Kineska četvrt u Los Andjelesu
Kineska četvrt u Los Andjelesu

Kineske četvrti, danas uglavnom turistička atrakcija u većim gradovima, nekada su bile jedino mesto gde su kineski imigranti mogli da žive.

Od svih manjinskih zajednica u Sjedinjenim Državam, ona iz Azije raste najvećom brzinom. Kinezi su počeli da naseljavaju Ameriku sredinom 1800-ih, a danas gotovo svaki veći grad u Sjedinjenim Državama ima kinesku četvrt. Međutim, mnogi Amerikanci kineskog porekla više ne žive u ovim enklavama, već su počeli da naseljavaju predgrađa. Novinarka Glasa Amerike, Elizabet Li izveštava iz Los Anđelesa, u kojem se nalazi jedno od najvećih predgrađa u kojem većinom žive Kinezi – o tome kako su zajedno sa kineskim imigrantima evoluirale i “kineske četvrti”.

Od San Franciska do Njujorka, turisti posećuju kineske četvrti u potrazi za hranom i suvenirima. S tim što kineske četvrti u današnje vreme zapravo i postoje najviše zbog turista, kaže vršilac dužnosti direktora kinesko-američkog muzeja u Los Anđelesu, Stiv Vong:

“Tako imate prodavnice poklona, kinesku hranu koja je prilagođena američkom ukusu. Ja to ni ne zovem kineskom hranom. Mislim da je vrlo američka”.

Ali nekada su kineske četvrti bile jedino mesto gde su kineski imigranti mogli da žive. Prvi kineski imigranti su došli iz južne Kine sredinom 1800-ih u potrazi za zlatom i fizičkim poslovima.

Zatim je 1882. kineskim imigrantima zabranjen ulazak u Sjedinjene Države. Američki neprijateljstvo prema Kinezima dovelo je do osnivanja kineskih četvrti.

“S obzirom da nisu mogli da dovode porodice i supruge, nisu bili u mogućnosti da razvijaju svoje zajednice, tako da su morali da se okrenu spoljnim izvorima i da osnuju ekonomiju zasnovanu na turizmu”, priča Stiv Vong.

Fred Vong, koji ima 73 godine živeo je i radio u kineskoj četvrti u Los Anđelesu 15 godina. Došao je u Sjedinjene Države kada je imao 10 godina, pošto je ukinuta zabrana ulaska kineskim imigrantima. On nije došao u Ameriku sa svojim biološkim roditeljima.

“Bilo nas je šestoro i mojim roditeljima je bilo teško, tako da su prodali jedno dete, a ja sam bio drugi sin koga su prodali”.

Vong kaže da u kineskoj četvrti Los Anđelesa žive pretežno stariji Kinezi, a da se većina kineskih imigranata danas nalazi u predgrađima. Kineski imigranti sa Tajvana i iz kontinentalne Kine su u poslednjih 30 godina došli kao studenti, a zatim ostali u Sjedinjenim Državama, objašnjava Min Džou, profesorka na Univerzitetu Kalifornije u Los Anđelesu:

“Oni radije kupuju ili iznajmljuju kuće nego što žive u stanovima i takođe traže dobre škole, tako da im kineske četvrti nisu privlačne”.

Guo Ven Huang, iz kineskog grada Šijan, vlasnik je restorana u kineskom predgrađu istočno od Los Anđelesa. Kao i mnogi tamošnji imigranti i on je kupio kuću sa garažom za dvoja kola.

“Oblakoderi su u Kini na svakom koraku. U Sjedninjenim Državama to nije slučaj, ovde ima mnogo porodičnih kuća”.

Ali pored mnogih uspešnih kineskih imigranata u Americi, kako kaže Stiv Vong, ovde živi čak 750 hiljada Kineza bez dokumenata. Oni čekaju odluku zakonodavaca o imigracionom zakonu. Min Džou ne vidi kraj imigracionim problemima u Sjedinjenim Državama, jer kako kaže, doseljenici će nastaviti da traže bolji život za sebe i svoju decu.
XS
SM
MD
LG