Linkovi

Kina:SAD da obustave prismotre


Američka savetnica za nacionalnu bezbednost, Suzan Rajs u razgovoru sa generalom Fangom Čenglongom u Pekingu, 9. septembra 2014.

Kineski general Fan Čenglong, potpredsednik kineske vojne komisije, pozvao je SAD da prestanu sa sprovodjenjem osmatračkih misija u blizini kineske teritorije.

General Fan Čenglong je u Pekingu razgovarao sa američkom savetnicom za nacionalnu bezbednost Suzan Rajs. Zvanična novinska agencija Šinhua javlja da je Fan preneo Rajs da bi američka vojska "trebalo da smanji a zatim i obustavi takve misije prismotre iz vazduha".

Bliski susret jednog kineskog lovca i američkog aviona iznad medjunarodnih voda nadomak južne obale Kine izazvao je žestoke medjusobne optužbe SAD i Kine.

Pentagon je naveo da se kineski pilot ponašao agresivno i neprofesionalno, primakavši se na devet metara od američkog aviona, dok zvanični Peking odgovara da američki avion nije ni trebalo da bude na tom mestu.

Taj incident je jedna od brojnih osetljivih tema koje će Rajs razmotriti sa kineskim zvaničnicima. Ona je razgovarala i sa kineskim predsednikom Ši Djinpingom, i prenela mu da je održavanje dobrih odnosa sa Pekingom jedan od prioriteta za predsednika Obamu, koji će posetiti Kinu u novembru.

XS
SM
MD
LG