Linkovi

Završen samit Obama - Đinping


Predsednik Barak Obama i kineski predsednik Ši Djinping tokom samita u Kaliforniji
Predsednik Barak Obama i kineski predsednik Ši Djinping tokom samita u Kaliforniji

Dva predsednika se saglasila da će rešavanje razlika u pogledu sajber bezbednosti, biti „ključ za budućnost“ bilateralnih odnosa

Američki predsednik Barak Obama i njegov kineski kolega Ši Đinping, završili su nezvanični dvodnevni samit na kojem su glavne teme bile sajber bezbednost, Severna Koreja i klimatske promene.

Savetnik Bele kuće za nacionalnu bezbednost, Tom Donilon, saopštio je novinarima da su se dva predsedika saglasila da će rešavanje razlika u pogledu sajber bezbednosti, biti „ključ za budućnost“ bilateralnih odnosa. „Ako se to ne reši, ako to i dalje bude ovakva direktna krađa vlasništva Sjedinjenih Država, to će biti veoma težak problem u ekonomskim odnosima i smetnja da odnosi dostignu svoj puni potencijal“, rekao je Donilon.

I on i kineski državni savetnik Jang Điječi, izjavili su da je predsednik Ši rekao predsedniku Obami da su Peking i Vašington saglasni u pogledu severnokorejskog nuklearnog programa i da nijedna zemlja neće prihvatiti Severnu Koreju kao nuklearnu državu.
XS
SM
MD
LG