Linkovi

Visoki kineski gerneral kritikuje SAD/Japan


Sporne vode u istočnom kineskom moru
Sporne vode u istočnom kineskom moru

Kineski general pukovnik Vang Guanžong je kritikovao Sjedinjene Države i Japan zbog kritike aktivnosti Pekiga u spornim oblastima Južnog kineskog mora, nazvavši te komentare „provokativnim.“

General pukovnik Vang, zamenik načelnika kineske vojske je rekao na današnjem bezbednosnom forumu u Singapuru da su ga japanski premijer Šinzo Abe i američki sekretar za odbranu Čak Hejgel razgnevili svojim primedbama.

U jučerašnjem govoru, Hejgel je optužio Kinu za „destabilizujuće akcije“ u Južnom kineskom moru. On je rekao odbrambenim funkcionerima tokom godišnjeg Šangrila dijaloga u Singapuru da Vašington „neće okrenuti glavu“ ukoliko medjunarodni red bude doveden u opasnost.

U svojim primedbama tokom istog foruma u petak, Šinzo Abe je obećao „najveću moguću podršku“ jugoistočnim azijskim zemljama u nastojanju da osiguraju bezbednost svojih teritorijalnih voda i vazdušnog prostora.

Vang je nazvao te primedbe formom provokacije prema Kini i „nezamislivim“ i rekao da Kina nikada nije preduzela prvi korak kako bi izazvala nevolju.
XS
SM
MD
LG