Linkovi

Kineske vlasti tragaju za osumnjičenima


Policajac na Trgu Tienanmen u Pekingu čuva terensko vozilo
Policajac na Trgu Tienanmen u Pekingu čuva terensko vozilo

Osoblje pekinških hotela navodi da ih je policija upozorila da budu na oprezu i tragaju za osmoricom muškarca iz sverozapadne regije Šindjijang.

Kineska policija traga za osmoricom osumnjičenih u vezi sa automobilskom nesrećom u kojoj je stradalo pet osoba ove nedelje na Tienanmen trgu u Pekingu.

Osoblje nekoliko pekinških hotela navodi da ih je policija upozorila da budu na oprezu i tragaju za osmoricom muškarca koji su, kako izgleda, iz nemirne sverozapdne regije Šindjijang.

Mada je Tienanmen trg ponovo otvoren, bezbednost je i dalje na visokom nivou u glavnom gradu Kine dva dana posle nesreće u kojoj je jedno terensko vozilo skrenulo sa puta uletelo u oblast za pešake i zapalilo se u blizini glavnog ulaza u Zabranjeni grad.
Medju poginulima su tri osobe iz vozila i dvoje turista. 38 prolaznika je povredjeno.

Kina već dugo optužuje separatiste iz Ujgura i islamske ekstremiste da su, tokom proteklihi nekoliko godina, sproveli niz napada u Šindjijangu, u nastojanju da ponovo zasnuju nezavisnu državu Istočni Turkestan.

Proterani lideri Ujgura odbacuju optužbe da su oni umešani u terorizam. Oni optužuju pripadnike većinske etničke grupe u Kini, Han, da sudski gone njihove ljude i pretvaraju ih u manjinu u sopstvenoj domovini.
XS
SM
MD
LG