Linkovi

Kineski astronauti savladali i ručni randevu


Kineski tajkonauti pred polazak na let kapsulom Šenžu 9

Troje kineskih napravilo je još jedan važan korak na putu ka uspostavljanju prve kineske svemirske stanice sa stalnom posadom

Taikonauti su u nedelju razdvojili kapsulu Šenžu 9 od orbitalnog modula Tiangong 1, a zatim ih ponovo spojili ručnim upravljanjem. Prošlonedeljno prvo spajanje te dve letelice u svemiru obavljeno je daljinskom kontrolom sa zemlje, ali su tajkonauti želeli da provere da li bi u slučaju potrebe mogli i sami to da urade.

Drugi važan događaj bio je radiotelefonski razgovor između taikonauta u modulu Tiangong i posade kineskog batiskafa Điaolong, koji je u tom trenutku bio na dubini od oko 7 hiljada metara, u Marijanskom rovu, u Tihom okeanu.

Taikonauti su takođe razgovarali sa kineskim predsednikom Huom Đintaom koji im je čestitao na uspesima i poželeo im bezbedan povratak na zemlju.

Povratak kapsule Šenžu 9 sa tročlanom posadom u kojoj je i prva Kineskinja taikonaut očekuje se sutra. Kina planira da do 2020. godine postavi u orbitu drugu, veću svemirsku laboratoriju koja bi imala stalnu posadu.
XS
SM
MD
LG