Linkovi

Kina spojila svemirske letelice


Kina spojila svemirske letelice
Kina spojila svemirske letelice

Kina je saopštila da je uspešno sprovela prvo spajanje dve kineske svemirske letelice u orbiti oko planete.

Funkcioneri kažu da se letelica bez ljudske posade Šenžu 8 danas spojila sa eksperimentalnim modulom Tiangong 1, oko 340 kilometara iznad površine zemlje. Ta osetljiva procedura predstavlja kritičan korak u kineskim ambicijama da do 2020. godine izgradi svemirsku stanicu sa ljudskom posadom.

Državna kineska novinska agencija Šinhua kaže da su taj događaj iz Aviokosmičkog centra za kontrolu letenja, u Pekingu, pratili premijer Ven Điabao i drugi najviši funkcioneri. Predsednik Hu Đintao poslao je čestitku iz Francuske, gde prisustvuje samitu G20.

Spojene letelice obletaće oko zemlje 12 dana pre nego što se razdvoje, a zatim ponove proceduru spajanja. Posle još dva dana zajedničkog leta letelica Šenžu 8 vratiće se na zemlju.

Australijski analitičar svemirskih letova Moris Džouns rekao je za Glas Amerike da je manevar spajanja bio od kritične važnosti za ambiciozni kineski svemirski program. Međutim, on je istakao da Kina sada ostvaruje dostignuća koja su Sjedinjene Države i Rusija savladale pre više od 40 godina.

Kina planira još dva spajanja sa modulom Tiangong 1 iduće godine, od kojih najmanje jedan sa letelicom koja će nositi ljudsku posadu u kojoj bi mogla da bude i prva žena kineski astronaut.

XS
SM
MD
LG