Linkovi

Kina osniva komitet za bezbednost


Jedan od kontrolnih punktova u okolini zgrade, u Pekingu, u kojoj se održavao plenum Centralnog komiteta Komunističke partije Kine
Jedan od kontrolnih punktova u okolini zgrade, u Pekingu, u kojoj se održavao plenum Centralnog komiteta Komunističke partije Kine

Ministarstvo unutrašnjih poslova kaže da će se novi komitet za nacionalnu bezbednost baviti više unutrašnjim nego spoljnim pretnjama

Kinesko ministarstvo inostranih poslova kaže da će se novi komitet za nacionalnu bezbednost, čije osnivanje su ove nedelje predložili lideri Komunističke partije, više baviti unutrašnjim nego spoljnim pretnjama.

Saopštenje je objavljeno dan posle šturo sročenog kominikea izdatog na kraju važnog partijskog sastanka, u kome je najavljeno osnivanje komiteta koji će,kako je rečeno, “osiguravati nacionalnu bezbednost”.

Tokom današnjeg brifinga za medije, predstavnik kineskog ministarstva inostranih poslova Ćin Gang rekao je da će osnivanje tog tela predstavljati poruku za one koji žele da naude zemlji.

“Besumnje, osnivanje kineskog komiteta za državnu bezbednost izazvaće nervozu kod terorista, separatista i verskih ekstremista. Ukratko, biće nervozni oni koji ugrožavaju i nanose štetu bezbdnosti Kine”, rekao je Ćin.

Neki nagađaju se da je Peking doneo tu odluku delimično zbog pogoršavanja teritorijalnih sporova sa susedima, uključujući Japan.

Drugi analitičari kažu da je cilj bilo reagovanje na ono što Peking naziva “tri zla” – terorizam, separatizam i verski ekstremizam.

Oni kažu da je mera posebno upravljena ka zapadnim pokrajinama u kojima se muslimanski Ujguri i Tibetanci žale na progone od strane vlasti.

Vest o osnivanju komiteta za nacionalnu bezbednost došla je samo dve nedelje posle incidenta na trgu Tijenanmen, u kome je po opisu vlasti jedan Ujgur iz oblasti Šinđijang svojim automobilom izvršio, kako je rečeno, “terorističko delo” u kome su poginuli on, dvoje saputnika i dvoje turista.
XS
SM
MD
LG