Linkovi

Kina obustavila spornu izgradnju u Južnom kineskom moru


Kineski ministar spoljnih poslova Vang Ji dolazi na sastanak ASEAN-a, Kuala Lumpur 4. avgust 2015.

Kineski šef diplomatije izjavio da je njegova zemlja obustavila kontroverznu izgradnju ostrva kojoj se protive mnoge susedne zemlje koje takođe polažu pravo na te vode u Južnoj kineskom moru.

Kineski ministar spoljnih poslova izjavio je da je njegova zemlja obustavila kontroverzan projekat izgradnje veštačkih ostrva u Južnom kineskom moru. On je to rekao u Maleziji, tokom konferencije ministara spoljnih poslova Asocijacije zemalja jugoistočne Azije (ASEAN-a) gde se sastao i sa američkim državnim sekretarom, Džonom Kerijem.

Američki šef diplomatije prisustvovao je ministarskom sastanku ASEAN-a na kojem su učestvovali ministri spoljnih poslova 10 zemalja članica. Državni sekretar Sjedinjenih Država, Džon Keri prisutnima je rekao da je ASEAN u centru Azijsko-pacifičkog multilateralnog univerzuma i da Amerika želi da tu i ostane, istakavši važnost odnosa Amerike i te organizacije.

“Budućnost Sjedinjenih Država i budućnost ASEAN-a su međusobno povezani. Jačanje našeg decenijskog partnerstva je centralna inicijativa za rebalans predsednika Baraka Obame, i to partnerstvo predstavlja mnoge naše zajedničke interese”, rekao je Keri.

Jednosatni razgovor Kerija i ministara ASEAN-a održan je iza zatvorenih vrata, a razmatrale su se mogućnosti za bližu saradnju, posle čega je najviši američki diplomata na marginama konferencije sastao sa ministrima spoljnih poslova Rusije, Turske i Kine.

Kako navodi izvor iz Stejt departmenta, Keri je kineskom kolegi Vangu Jiu ponovio zabrinutost u vezi sa podizanjem tenzija u regionu zbog spora oko masivnog kineskog preuzimanja teritorije u Južnom kineskom moru, izgradnje na veštačkim ostrvima i militarizacije tih teritorija.

Kada su novinari upitali Vanga za komentar u vezi sa spornim ostrvima – projektu zbog kojeg Kinu osuđuju susedne zemlje, koje takođe polažu pravo na te vode, on je rekao - “Kina je već prestala”, dodavši da bi trebalo da sednu u avion i sami se uvere.

Keri je u uvodnoj reči na konferenciji rekao da Amerika deli želju članica ASEAN-a da se u Južnom kineskom moru održi mir i stabilnost.

Kina gradi veštačka ostrva u vodama za koje Vijetnam, Malezija, Tajvan i Filipini takođe tvrde da imaju pravo. Sjedinjene Države i Filipini uputili su zahtev Kini da u potpunosti obustavi projekat izgradnje ostrva i zauzimanje teritorije.

Peking je odbacio kritike u vezi sa njihovim akcijama, a u saopštenju ministarstva spoljnih poslova prošle nedelje, Vang je istakao da Južno kinesko more ne predstavlja problem između Kine i ASEAN-a i da neće uticati na važnije stvari kao što je njihova saradnja.

XS
SM
MD
LG