Linkovi

Samit Šangajske organizacije za saradnju


Grupna fotografija učesnika samita u Pekingu
Grupna fotografija učesnika samita u Pekingu

Kineski predsednik Hu Đintao kazao je da bi Šangajska organizacija za saradnju trebalo više da se posveti regionalnom miru i stabilnosti

Budućnost Avganistana je i na vrhu dnevnog reda godišnjeg samita Šangajske organizacije za saradnju, koja je okupila lidere Kine, Rusije i četiri centralnoazijske države - Kazahstana, Kirgistana, Tadžikistana i Uzbekistana.

Uoči otvaranja dvodnevnog skupa, kineski predsednik Hu Đintao je rekao da očekuje da regionalni blok dobije veću ulogu u Avganistanu, kada strane trupe smanje vojni angažman. U intervjuu koji su preneli kineski mediji, Hu je rekao da bi Šangajska organizacija trebalo više da se posveti regionalnom miru i stabilnosti.

Avganistanski predsednik Hamid Karzai, obraćajući se studentima Univerziteta u Pekingu, pozdravio je veće kinesko prisustvo u njegovoj zemlji i najavio da uskoro planira da potpiše sporazum o strateškom prijateljstvu sa Kinom.

Posle današnjeg sastanka Vladimira Putina sa kineskim zvaničnicima, izdato je saopštenje u kojem se navodi da se Rusija i Kina protive uvođenju "jednostranih sankcija" Iranu i stranoj vojnoj intervenciji u Siriji.
XS
SM
MD
LG