Linkovi

Disident u Kini osudjen na 8 godina zatvora


Poštovanje ljudskih prava u Kini u pitanju
Poštovanje ljudskih prava u Kini u pitanju

Advokat Kaoa Haiba kaže da je njegov klijent na tajnom sudskom pretresu u jugoistočnom gradu Kunmingu osudjen zbog „potkopavanja državne vlasti“

Kina je danas nastavila najnoviji talas primene oštrih mera prema disidentima osudom jednog čoveka na osam godina zatvora zbog zagovaranja ustavne demokratije i kritike ladajuće Komunističke partije.

Advokat 27–godišnjeg Kaoa Haiba kaže da je njegov klijent na tajnom sudskom pretresu u jugoistočnom gradu Kunmingu osudjen zbog „potkopavanja državne vlasti“. On dodaje da je Kao, koji je radio u internet kafeu, objavljivao prodemokratske članke na jednom od popularnih sajtova za razmenjivanje poruka.

Vlasti u Pekingu sprovode kampanju ućutkivanja kritičara uoči primopredaje vlasti u Kini, koja se odigrava jednom u deset godina i počinje narednog četvrtka 18. partijskim kongresom.

Grupe za zaštitu prava navode da su neki istaknuti disidenti stavljeni u kućni pritvor ili su im zavedene neke druge oštre restrikcije, dok je glavni grad Peking praktično u stanju paralize dok se dan kongresa približava.
XS
SM
MD
LG