Linkovi

Kina najavila drugo povećanje odbrambenih troškova


Kineski premijer Li Kećiang u Velikom narodnom holu, Peking, 5. mart, 2014.
Kineski premijer Li Kećiang u Velikom narodnom holu, Peking, 5. mart, 2014.

Povećanje vojnih troškova Kine najavljeno je zajedno sa širokim spektrom drugih političkih planova na godišnjem sastanku Narodnog kongresa.

Kina je najavila još jedno dvocifreno povećanje odbambenih troškova, u jeku bojazni u regionu zbog njene rastuće vojne moći.

Peking je danas saopštio da će ove godine povećati budžet za 12,2 odsto u cilju modernizacije oružanih snaga i razvoja visoko-tehnološkog oružja.

Povećanje vojnih troškova najavljeno je zajedno sa širokim spektrom drugih političkih planova na godišnjem sastanku Narodnog kongresa.

U govoru održanom u parlamentu, premijer Li Kećiang je rekao da Kina cilj da ostvari ekonomski rast od 7,5 odsto u 2014., što je isto cilju koji je postavljen prošle godine.

U proteklim godinama, Kina je suočena sa usporavanjem nakon tri decenije rapidnog rasta tokom kojeg je postala druga po veličini svetska ekonomija iza SAD.

Peking je takodje suočen sa sve većim nezadovoljstvom svojih gradjana zbog rastuće korupcije u vladi, pogoršanja zagadjenja i oštre politike prema etničkim manjinama.

Kao mogući znak tih frustracija, bezbednosne snage su rasterale nepoznati broj demonstranata na Tienanmen trgu koji su delili letke na početku sednice parlamenta.
XS
SM
MD
LG