Linkovi

Kina: Više novca za socijalne programe


Kineski premijer Ven Đijabao tokom današnjeg obraćanja Nacionalnom narodnom kongresu u Pekingu
Kineski premijer Ven Đijabao tokom današnjeg obraćanja Nacionalnom narodnom kongresu u Pekingu

Kina je obećala da će ove godine potrošiti više novca na socijalne programe i da će pojačati borbu protiv inflacije, kako bi ublažila društveno nezadovoljstvo u najmnogoljudnijoj zemlji sveta.

Tokom obraćanja delegatima Nacionalnog narodnog kongresa na početku godišnjeg zasedanja najvišeg zakonodavnog tela u Kini, u Pekingu, premijer Ven Đijabao poručio je da vlada prepoznaje da postoji - kako se izrazio - "velika ozlojeđenost" među narodom zbog korupcije i rastuće nejednakosti u primanjima.

Na internetu je proteklih nedelja bilo poziva na okupljanja u Kini, slična onima koja su dovela do svrgavanja vlasti u Tunisu i Egiptu i dovela do pobuna u drugim zemljama na Bliskom istoku. U svetlu tih poziva, kineske vlasti pojačale su kontrolu globalne mreže i navodno privele desetine aktivista.

Premijer Ven je u govoru rekao da će vlada ove godine povećati potrošnju za 12,5 odsto i da će biti više novca za otvaranje novih radnih mesta, zdravstvenu zaštitu, izgradnju domova za one sa malim primanjima i penzije. On je dodao da je borba protiv rastućih cena hrane i stanovanja prioritet zato što ti problemi utiču na stabilnost društva. Kineski premijer je takođe naveo da ljudi sa prikrivenim motivima - kako unutar tako i izvan Kine - pokušavaju da povedu zemlju u - kako se izrazio - haos.

XS
SM
MD
LG