Linkovi

Kina najavljuje obimne reforme


Kineski policajci u civilu i uniformi ispred panoa na kome piše "Živela Kineska komunistička partija"
Kineski policajci u civilu i uniformi ispred panoa na kome piše "Živela Kineska komunistička partija"

Najviši lideri Komunističke partije Kine najavili su reforme prema kojima će tržište igrati "odlučujuću ulogu" u raspoređivanju ekonomskih resursa.

Kineska Komunistička partija predlaže veću ulogu slobodnog tržišta u kontrolisanoj privredi te zemlje. Predlog je iznet na kraju četvorodnevnih razgovora na visokom nivou u Pekingu.

Novinska agencija Šinhua kaže da je partija do sada smatrala da tržište igra “centralnu ulogu”, ali da će od sada ono igrati “odlučujuću ulogu” u raspoređivanju ekonomskih resursa. U agencijskom izveštaju nisu iznete pojedinosti o tome kako će ta nova odrednica uticati na vladinu politiku.

Izveštaj agencije Šinhua na sličan način je nedorečen u vezi sa takozvanim “sve dubljim sveobuhvatnim reformama” o kojima su partijski organi doneli odluku na sastanku iza zatvorenih vrata zvanom “Treći plenum”.

U izveštaju se kaže da partijski lideri žele da se zvanične funkcije reformišu kako bi državni aparat bio zasnovan na zakonu i služenju građanima. Partijski lideri su takođe objavili saopštenje u kome se traži osnivanje komiteta za državnu bezbednost, ali nisu iznete nikakve pojedinosti.

Pomenuti sastanak, kome su prisustvovali članovi Centralnog komiteta partije, viđen je kao prilika za određivanje budućnosti kineske ekonomije, čiji je razvoj usporen posle nekoliko decenija ubrzanog uspona.
XS
SM
MD
LG