Linkovi

Severna Koreja spremna da nastavi pregovore


Zamenik ministra inostranih poslova Severne Koreje po dolasku u Kinu
Zamenik ministra inostranih poslova Severne Koreje po dolasku u Kinu

Zamenik ministra inostranih poslova Severne Koreje rekao da je Pjongjang voljan da održi dijalog sa svim angažovanim stranama

Kina je saopštila da je vodeći severnokorejski nuklearni pregovarač, Kim Kie Gvan, izrazio spremnost da se nastave zastali šestostrani razgovori o ukidanju nuklearnog programa njegove zemlje.

Kinesko ministarstvo inostranih poslova saopštilo je da je Kie Gvan to rekao danas na sastanku sa zamenikom ministra inostranih poslova Kine, Žangom Jesuijem, u Pekingu.
U članku na svojoj veb stranici, kinesko ministarstvo inostranih poslova je navelo izjavu Kima da je Pjongjang voljan da održi dijalog sa svim angažovanim stranama u cilju postizanja denuklearizacije Korejskog poluostrva. Takodje je navedeno da je on direktno pomenuo mogući nastavak šestostranih razgovora, koje je Severna Koreja napustila 2009.

Kim je predstavljao Pjongjang tokom prethodne runde pregovora, u kojim su učestvovali Južna Koreja, Japan, Sjedinjene Države, Rusija i Kina – vodeći saveznik Severne Koreje.
Peking od nedavno ima sve manje strpljenja sa Pjongjangom i podržava sankcije Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija povodom severnokorejske nuklearne probe kao i pritisak na severnokorejske banke u okviru tih mera.
XS
SM
MD
LG