Linkovi

Američki bombarderi B-52 pružaju izazov Kini


Kineski vojni bombarder tipa H-6 iznad Pacifika

Preletanje američkih aviona jasna poruka da Vašington neće priznati pokušaj Kine da zasnuje kontrolu nad tom oblašću

Američka vojska je preletela sa dva nenaoružana bombardera tipa B-52 u blizini spornih ostrva u Istočnom kineskom moru, usprotivivši se pokušaju Kine da od Japana preuzme kontrolu nad tom teritorijom.

Američki funkcioneri opisuju te prekjučerašnje letove kao deo dugo-planirane i rutinske misije obuke. Medjutim, analitičari kažu da je to bila jasna poruka da Vašington neće priznati pokušaj Kine da zasnuje kontrolu nad tom oblašću.

Predstavnica Stejt departmenta Jen Psaki rekla je novinarima kasno sinoćh da je potez Kine bespotrebno podigao tenzije u toj regiji.

Kinesko ministarstvo odbrane je danas saopšstilo da prati „čitav kurs letova i identifikuje ih pravovremeno.“ U istom saopštenju se upozorava da „je Kina sposobna da sprovodi efikasnu kontrolu“ nad tom oblašću.

Pentagon je saopštio da prekjučerašnji letovi nisu izazvali momentalni odgovor Pekinga, koji je dva dana kasnije proglasio novu vazdušnu odbrambenu zonu. Kina je tom prilikom upozorila da svi avioni treba da se identifikuju pre ulaska u tu oblast i poštuju naredjenja Pekinga.

Kina je u subotu objavila koordinate za takozvanu Vazdušnu identifikacionu zonu u Istočnom kineskom moru i upozorila da će preduzeti vazdušne odbrambene mere kako bi sprovela tu odluku. Medjutim, nije jasno do koje mere će Kina sprovesti ta nova pravila.

Japan je anektirao ta ostvca krajem 19. veka, dok je Kina počela da svojata suverenitet nad tim arhipelagom 1971. Peking je povezao te tvrdnje sa prastarim mapama za koje kaže da pokazuju da je ta teritorija godinama bila kineska.

Rastući spor Kina – Japan je jedan od nekoliko pomorskih kontroverzi u sporovima Kine sa nekoliko zemalja iz jugoistočne Azije, uključujući Filipine, Vijetnam, Bruneji i Maleziju.
XS
SM
MD
LG