Linkovi

Desetine žrtava eksplozija u Kini


Spaljeno skladište i vozila u kineskoj luci Tianđin

Najmanje 50 osoba je poginulo, među kojima 17 vatrogasaca, a stotine su povređene u nizu snažnih eksplozija u skladištu opasnog materijala u kineskom severnom lučkom gradu Tianđinu

Mnogi se i dalje vode kao nestali, dok vatrogasci pokušavaju da ugase požare.

Područje u kojem je došlo do eksplozija, čiji uzrok još nije poznat, podsjeća na ratnu zonu. Razoreni su djelovi luke Tianđin i spaljene stotine automobila i zgrada. Potres se osjetio i do 10 kilometara od mjesta eksplozija, od kojih je prva bila jačina kao da su eksplodirale tri tone TNT-a, a druga kao da je eksplodirala 21 tona.

"Spavali smo kada je odjeknula masovna eksplozija. Gospodin Song iz naše spavaonice prvi je saznao šta se dogodilo. Nakon druge eksplozije, rekao nam je da bježimo. Kada smo izašli, vidjeli smo da su udarni talasi od eskplozija uništili sve”, opisuje radnik Vu Đinbao.

Za saniranje pričinjene štete biće potrebni mjeseci. Pojedinim stanovnicima bilo je dozvoljeno da uzmu lične stvari iz svojih kuća, ali se još ne zna gdje će biti smješteni. Jedan mladi migrantski radnik pobjegao je sa kompjuterom.

“Svi smo radnici. Vidjećemo šta će nam reći šefovi. Ako ne budemo mogli ništa da radimo, vjerovatno ću se vratiti u svoj rodni grad.”

Mnogi stanovnici ovog područja i dalje su u šoku. Vozač kamiona Ženg, koji je u svom oštećenom vozilu uspio da napusti mjesto ekplozije, za Glas Amerike govori o svom iskustvu.

"Teško mogu bilo čega da se sjetim. Kada su svi krenuli da bježe, samo sam ih pratio. Bježali smo u jednom pravcu, a zatim se vratili bez razmšljanja.”

Dim se i dalje uzdiže iznad mjesta nesreće, a zvaničnici upozoravaju da se u skladištu još nalaze opasne hemikalije i da je situacija nepredvidljiva. Državni mediji prenose da je najmanje 70 osoba u kritičnom stanju i očekuje se da će broj žrtava da raste.

XS
SM
MD
LG