Linkovi

KIna: Usporavanje privredne aktivnosti


Gradilište u Kini
Gradilište u Kini

Posle decenija dvocifrenog rasta, Svetska banka je snizila kineski ekonomski rast u 2012. na 8,2 odsto.

Novi ekonomski podaci iz Kine pokazuju da su se izvoz, prodaja nekretnina i investiranje, tradicionalno glavni elementi kineskog rasta, znatno usporili, što povećava pritisak na zemlju da pronađe načine da usmeri ekonomiju ka održivijim nivoima rasta.

Posle decenija dvocifrenog rasta, Svetska banka je snizila kineski ekonomski rast u 2012. na 8,2 odsto. Premda je to više od zvanično planiranih 7,5 odsto, ipak je za jedan poen manje nego prethodne godine.

Usporena američka i evropska potražnja, u kombinaciji sa znatnim usporenjem prodaje nekretnina u Kini, uticali su na industrijsku proizvodnju, investicije i izvoz. Svetska banka upozorava na opasnost od usporavanja. Ona tvorcima politike u Pekingu savetuje da „održe rast pomoću umerenog kreditiranja“ i da preusmere ekonomiju sa zavisnosti od izvoza - na rast domaće potražnje.

Aprilski podaci su takođe pokazali naglo usporavanje kineskog tržišta nekretnina, na koje je u protekloj godini otpadalo 13 odsto ukupnog bruto nacionalnog proizvoda. Posle više od dve godine nastojanja države da suzbije špekulacije, cene novih kuća su pale za više od jedan odsto u odnosu na isti period prošle godine.
XS
SM
MD
LG