Linkovi

Nastavljena devalvacija juana


Kineski juan
Kineski juan

U Kini je, treći dan zaredom, nastavljena devalvacija juana, dok su se globalna tržišta oporavila pošto je Peking nagovestio da je reč o jednokratnom smanjenju vrednosti nacionalne valute.

Centralna banka je spustila osnovni kurs za jedan odsto u odnosu na prethodni dan, na oko 6.40 juana za dolar. Peking strogo kontroliše vrednost juana u okviru dva odsto iznad ili ispod osnovnog kursa, koji se utvrđuje dnevno. Juan je od prve promene na tržištima, u utorak, izgubio više od tri odsto vrednosti.

Zvaničnici centralne banke pokušali su danas da ublaže strahovanja od dalje devalvacije, navodeći da je vrednost juana sada blizu tržišnog nivoa. Takođe su odbacili spekulacije da je Peking spreman da dozovoli pad vrednosti valute i za 10 odsto.

Vrednost indeksa na tržištima širom Azije danas je bila mešovita, ali je većina zabeležila rast posle izjava iz kineske centralne banke. Mnogi investitori su zabrinuti da je Kina intervenisala zbog većeg od očekivanog usporavanja druge po veličini svetske ekonomije.

Takođe se strahuje da bi to moglo da podstakne druge zemlje da smanje vrednost svojih valuta, s obzirom na to da su zbog slabijeg juana kineski izvozni proizvodi konkuretniji za strane kupce.

XS
SM
MD
LG