Linkovi

Kina devalvirala juan


Današnja neočekivana devalvacija kineske valute – juana unela je nervozu na finansijska tržišta, kao i strahovanja o mogućim „valutnim ratovima“.

Odluka Pekinga da smanji dnevni kurs juana, odnosno renminbija za 1,9 odsto dovela je do najvećeg pada kineske valute u odnosu na dolar u više od dve decenije. Posledice su se osetile i u Evropi. Glavni izvoznici su zabrinuti u pogledu prodaje svojih proizvoda koji će sada biti skuplji na kineskom tržištu.

„Imamo dosta proizvodjača luksuzne robe i automobila, koji zavise od izvoza u Kinu. Sada će njihovi proizvodi biti skuplji u Kini, dok će kineska roba biti jeftinija na stranim tržištima. Prema tome, to je nepovoljna okolnost za ove kompanije koje već trpe posledice usporavanja kineske ekonomije," kaže analitičar Džasper Loler.

Medjutim, postoje i šire implikacije ove odluke. Neki analitičari se naime pribojavaju globalniog valutnog rata.

„U Vašingtonu će biti politički nezgodno i biće poziva da se Kina označi kao maniupaltor valutnih kurseva. Verovatno će slično biti i u drugim zemaljama, na primer u Japanu, koji se takodje takmiči za azijska tržišta. Tokio je na neki način devalvirao svoju valutu putem takozvanog kvantitativnog ublažavanja, odnosno otkupa obveznica. Dakle, postoji mogućnost šireg trenda ka valutnim ratovima,“ upozorava Loler.

Kineska centralna banka sapštila je da je devalvacija - „jednokratno prilagodjavanje kursa tržišnim uslovima“. Medjutim, mnogi misle da se radi o novom finansijskom režimu, dok Kina pokušava da podstakne svoj usporeni rast.

XS
SM
MD
LG