Linkovi

Zaoštrava se spor oko juana


Dugogodišnji spor Vašingtona i Pekinga u pogledu vrijednosti kineske valute danas se dodatno zaoštrio. Sekretar za finansije Timoti Gajtner je na pretresu u senatskom Odboru za bankarstvo, pozvao Kinu da dozvoli znatno povećanje vrijednosti juana, zauzimajući do sada najoštriji stav u pogledu tog pitanja.

Sekretar za finansije oštro je kritikovao kursnu politiku Kine, ističući da vrijednost juana raste presporo.

“Sada i MMF procjenjuje da je vrijednost renminbija značajno potcijenjena, imajući u vidu veoma ograničeno kretanje kineske valute, brz tempo produktivnosti i rasta profita u Kini u odnosu na njene trgovinske partnere, obim trenutnog budžetskog suficita i značajan nivo intervencija na valutnim tržištima kako bi se ograničio rast vrijednosti kineske valute. Mi podržavamo tu procjenu i zabrinuti smo da je tempo rasta vrijednosti prespor, a krajnji cilj ograničen”.

Gajtner je pozvao kineske vlasti da tokom vremena dozvole održivi rast vrijednosti juana.

“Uzećemo u obzir kineske poteze dok budemo pripremali sledeći izvještaj o deviznom tržištu. Takođe razmatramo koja kombinacija mjera dostupnih Sjedinjenim Državama, i multilateralnih pristupa može podstaći bržu reakciju kineskih vlasti.”

Dok Kina prijavljuje ogromne trgovinske suficite, Kongres razmatra prijedlog zakona koji predviđa uvođenje kaznenih tarifa na kinesku robu. Američki zakonodavci ocijenili su na današnjem pretresu da je davno trebalo preduzeti mjere protiv Pekinga.

"Godinama smo se oslanjali na strategiju dijaloga koja je rezultirala nekim značajnim reformama. One, očigledno, nisu dovoljne. Vrijeme je da se promijeni ta strategija i preduzme ozbiljna akcija”, saopštio je predsjedavajući senatskog Odbora za bankarstvo Kris Dod.

“Nema sumnje da Kina manipuliše vrijednošću svoje valute kako bi podstakla izvoz. Hiljade Amerikanaca su bez posla zato što Kina nastavlja to da radi”, naveo je član Odbora iz Republikanske stranke Ričard Šelbi.

Kineski zvaničnici saopštili su međutim da ih međunarodni pritisak neće natjerati da promijene politiku. Portparol ministarstva inostranih poslova istakao je da jači juan neće riješiti ogromni američki deficit u trgovinskoj razmjeni sa Kinom niti smanjiti nezaposlenost u Sjedinjenim Državama.

XS
SM
MD
LG