Linkovi

Zasedanje Svekineskog narodnog kongresa


Kineski premijer Ven Djiabao se obraća delegatima Svekineskog narodnog kongresa
Kineski premijer Ven Djiabao se obraća delegatima Svekineskog narodnog kongresa

Hiljade delegata iz svih krajeva zemlje okupili su se u Pekingu da učestvuju u radu 13-dnevnog godišnjeg zasedanja kongresa

Drugog dana godišnjeg zasedanja Svekineskog narodnog kongresa, premijer Ven Điabao obećao je da će se vlada boriti protiv korupcije, poboljštati stanje prirodne sredine, i podsticati dalji ekonomski rast zemlje.

Hiljade delegata iz svih krajeva zemlje okupili su se u Pekingu gde pod strogim merama bezbednosti učestvuju u radu 13-dnevnog godišnjeg zasedanja kongresa. Do kraja zasedanja biće sprovedena i kompletna smena kineskog rukovodstva, što se događa svakih deset godina.

Odlazeći premijer Ven Điabao podneo je poslednji vladin izveštaj na samom otvaranju kongresa. On je rekao da se Kina suočava sa teškim zadatkom korigovanja neuravnoteženog ekonomskog rasta kao i nejednakosti u primanjima u zemlji.

“Suočavamo se sa mnogim problemima, Ekonomski razvoj se sve više odvija u suprotnosti sa potrebom konzervacije resursa i zaštitom prirodne sredine. Jaz između razvoja u gradovima i ruralnim oblastima, i između regiona je velik, kao što postoji i velika razlika u prihodima ljudi. Povećali su se i socijalni problemi, dok problemi u školstvu, u zapošljavanju, u socijalnoj i zdrastvenoj zaštiti, u obezbeđvanju stanova, u ekološkom okruženju, na planu zdrave hrane, bezbednih lekova, zaštite na poslu i javnog reda, utiču na vitalne interese svakog pojedinca. Neki ljudi još teško žive. Postoji veliki broj sistemskih i instutcionalnih prepreka koje koče razvoj nauke. Nije do kraja sprovedena ni transformacija funkcija vlade, a neki sektori su skloni korupciji.”

Ven je potvrdio da je za ovu godinu predviđen rast privrede od 7,5 odsto. On je obećao da Peking povećati vojni budžet za skoro 11 odsto.

“Morali bismo da ubrzamo modernizaciju oružanih snaga radi jačanja odbrane Kine. Moramo odlučno da branimo suverenitet, bezbednost i teritorijalijni integrite zemlje da bismo omogućili njen miran razvoj. Ven je takođe obećao obnavljanje kineskog narušenog ekološkog okruženja, ističući da bi Peking trebalo da se usredsredi na smanjenje energetske potrošnje, unapredi konzervaciju i reši probleme zagađivanja vode i vazduha.”

Tokom zasedanja, pretežno ceremonijalnog kongresa, šef Komunističke partije Kine, Ši Đingping, zvanično će preuzeti predsedničku dužnost od Hua Đintaoa, dok će Li Kećijang naslediti premijerski položaj od Vena Điabaoa. Kinesko novo vođstvo suočeno je sa sve glasnijim pozivima javnosti za akciju protiv korupcije, zagađivanja prirodne sredine i za zaštitu ljudskih prava.
XS
SM
MD
LG