Linkovi

Protest zbog cenzure u Kini


Sledbenici nedeljnika Južni nedeljnik iznose svoje argumente policiji
Sledbenici nedeljnika Južni nedeljnik iznose svoje argumente policiji

Postignut preliminarni dogovor za okončanje jednonedeljnog spora zbog vladine cenzure medija u Kini

Prema agencijskim izveštajima vladini funkcioneri i novinari jednog nedeljnika u južnoj Kini postigli su preliminarni dogovor za okončanje jednonedeljnog spora zbog vladine cenzure medija.

Mada mnogi detalji tog sporazuma još nisu poznati u izveštajima se kaže da su se urednici koji su bili u štrajku pristali da se vrate na posao i kao i ranije u četvrtak objave naredno izdanje svog lista Južni nedeljnik.

U nekim izveštajima bliskim pregovorima navodi se da osoblje koje je stupilo u štrajk nije suočeno sa kaznom i da će vlada pristati da ublaži kontrolu štampe koju mnogi novinari vide kao preteranu.

Dag Jang profesor novinarstva na Fudan univerzitetu u Šangaju, izjavio je za Glas Amerike da su očigledni ustupci verovatno najbolji mogući ishod za novinare.

Spor je počeo prošle nedelje kada su cenzori blokriali objavljivanje uvodnika kojim se apeluje za političke reforme i zamenili ga drugim u kojem se hvali komunistička partija. To se vrlo brzo pretvorilo u protest na internetu širom zemlje protiv stroge medijske cenzure u Kini, u kome su slavne i druge javne ličnosti izrazile podršku pomenutom nedeljniku.
XS
SM
MD
LG