Linkovi

Kina: Gu Kailai nije osporila optužnicu za ubistvo


Gu Kailai u sudnici
Gu Kailai u sudnici

Gu Kailai, supruga osramoćenog kineskog političara Boa Šilaija, optužena za ubistvo, nije osporila optužnicu.

Sudjenje Gu Kailai, supruzi smenjenog kineskog političara Bo Šilaija, za ubistvo britanskog biznismena Nila Hejvuda, okončano je u jednom danu.


Državna televizija objavila je ovaj video iz sudnice u istočnom gradu Hefeiju. Sudski funkcioneri nisu nagovestili kada će presuda biti objavljena, ali su naveli da Gu Kailai nije demantovala da je odgovorna za ubistvo britanskog poslovnog partnera Nila Hejvuda.

Portparol suda, Tang Jigan, ističe da je Gu otrovala Hejvuda uz pomoć porodičnog batlera Žanga Šiaodjuna, kome se takodje sudi.

Tang Jigan, PORTPAROL SUDA

„Tokom sudjenja Gu Kailai je bila u dobrom stanju i mentalno stabilna. Sud će, tokom obustave procesa, ozbiljno i duboko razmotriti dokaze u ovom slučaju, uzeti u obzir iznete argumente obe strane i u skladu sa činjenicama i zakonom, sudsko veće će saopštiti presudu nakon diskusija.
Datum objavljivanja presude će biti saopšten kasnije.“

Predstavnik suda je dodao da je advokat Gu Kailai izneo argument da je i ubijeni Hejvud delimično odgovoran. Advokat je ukazao kako je Gu Kailai bila pod utiskom da je Hejvud zbog nepoznatog ekonomskog spora pretio njenom sinu.

Tang Jigan, PORTPAROL SUDA

„Branilac Gu Kailai veruje da je žrtva delimično odgovorna za ovaj slučaj. Uračunljivost Gu Kailai bila je smanjena kad je počinila zločin, i njen branilac je rekao da bi sud trebalo da uzme u obzir da je optužena predala sudu dokaze o drugima umešanim u taj zločin.“

Tang nije izneo koga je Gu Kailai optužila sa svoje strane.
Nikakvi dokazi do sada nisu objavljeni, ali je državna novinska agencija Šinhua izvestila da su dokazi u ovom slučaju „nepobitni i značajni.“
XS
SM
MD
LG