Linkovi

Australija: Kradja kineskih hakera


Australijska premijerka Džulia Gilard odbacila tvrdnje o kradji kineskih hakera
Australijska premijerka Džulia Gilard odbacila tvrdnje o kradji kineskih hakera

Navedeno je da ukradeni arhitektonski planovi sadrže detaljne informacije o lokacijama servera, bezbednosnim sistemima i komunikacionim kablovima

Australijska medijska korporacija ABC izveštava da su kineski hakeri ukrali nacrte za sedište nove, super savremene obaveštajne agencije koja se gradi u Kamberi.

Pomenuta korporacija navodi kako je istragom utvrdjeno da je kradja potekla iz jednog kompjuterskog servera u Kini. Takodje je navedeno da ukradeni arhitektonski planovi sadrže detaljne informacije o lokacijama servera, bezbednosnim sistemima i komunikacionim kablovima.

Upitana o tom izveštaju australijska premijerka Džulija Gilard je rekla da je „neprecizan“ i „nepotvrdjen“, ali nije pružila detalje.

Stručnjaci navode da će ta kradja, ukoliko bude potvrdjena, olakšati kineskim hakerima da špijuniraju aktivnosti u zgradi Australijske bezbednosne obaveštajne agencije, čija gradnja će koštati 608 miliona dolara.

U novom izveštaju, čiji je izvor nije objavljen, navodi se da su informacije ukradene upadom u kompjuterski sistem izvodjača radova. Nije navedeno kada se navodni hakerski napad odigrao.

Predstavnik kineskog ministarstva inostranih poslova Hong Lei nazvao je izveštaj australijske medijske korporacije „neosnovanim“ i insistirao da nema dokaza koji povezuju Kinu sa tim navodnim napadom.
XS
SM
MD
LG