Linkovi

Vejvej projektuje za Olimpijadu


Kineski umetnik Aj Vejvej
Kineski umetnik Aj Vejvej

Kineski disidentski umetnik Aj Vejvej putem skajpa učestvuje u projektovanju paviljona za londonske Olimpijske igre 2012.

Otvorenom društvenom kritičaru, koji je prošle godine uhapšen i optužen za utaju poreza, Kineska vlada je zabranila da napušta Peking do juna. U medijskim izveštajima se navodi da on uspeva da zaobiđe restrikcije – zahvaljujući internetu. Ai sarađuje sa švajcarskom arhitektonskom firmom „Herzog i Demeron“ na projektovanju takozvane „Zmijolike galerije“ u londonskom parku Kensington gardens. On je sa tom firmom projektovao i slavni olimpijski stadion „Ptičje gnezdo“, za Olimpijadu u Pekingu 2008.

Projekat „Zmijolike galerije“ obuhvata i kopanje kanala dubokog metar i po za odvod kišne vode, koji će biti uklopljen u projekat. Krov paviljona će iz određenih uglova delovati kao da je iznad nivoa terena, a iz drugih kao da ponire u zemlju. Zvaničnici izražavaju nadu da će Aj Vejvej moći da doputuje u London na zvanično otvaranje paviljona u junu.

On je bio uhapšen početkom aprila 2011, na vrhuncu hajke na kineske disidente i borce za ljudska prava, koja je možda izazvana strahovanjem da se ustanci na Bliskom istoku ne prošire i na Kinu. Nedeljama posle hapšenja, Peking je saopštio da je umetnik optužen za utaju poreze. Aj je proveo tri meseca u pritvoru, ali mu je zabranjeno da napusti Peking do juna.

XS
SM
MD
LG