Linkovi

Japan, Južna Koreja se usprotivili Kini


I Japan i Južna Koreja saopštili da su njihovi vojni avioni preleteli preko kontroverzne zone, a da se nisu povinovali novim regulativama Pekinga.

Japan i Južna Koreja navode da su njihovi avioni preleteli kinesku novoproglašenu vazdušno-odbrambenu zonu iznad Istočnog kineskog mora, sledivši primer američkih aviona.

I Japan i Južna Koreja su danas saopštili da su njihovi vojni avioni preleteli preko kontroverzne zone, a da se nisu povinovali novim regulativama Pekinga. Obe zemlje su navele da su se letovi odigrali bez očiglednog mešanja Kine.

Kina je, naime, u subotu proglasila Vazdušnu odbrambenu identifikacionu zonu iznad spornih voda u Istočnom kineskom moru. Navedeno je da svi strani civilni i vojni avioni, koji lete u toj zoni, moraju da se identifikuju i slede upustva Pekinga ili se, u suprotnom, suoče sa "vanrednim merama“, koje nisu specifično navedene.

Predstavnik kineskog ministarstva spoljnih poslova, Ćin Gang danas je branio novu odbrambenu zonu i rekao da su mnoge aviokompanije iz brojnih zemalja podnele relevantne molbe kineskim sekretarijatima za civilnu avijaciju.

Kineska zona obuhvata vazdušni prostor iznad lanca nenaseljenih ostrva bogatih resursima, koje svojata Kina, a kontorliše Japan.

Sjedinjene Države su saopštile da su ove nedelje dva nenaoružana američka bombardera B-52 proletela kroz tu zonu ne obavestivši o tome Kinu.

Japanske avio-kompanije koje operišu u toj oblasti juče su, na zahtev japanske vlade, obustavile podnošenje planova za svoje letove Pekingu.
XS
SM
MD
LG