Linkovi

Kina obećala pomoć Avganistanu


Avganistanski predsednik Hamid Karzai i kineski predsednik Hu Đintao u Pekingu, 8. jun 2012.

Kineski i avganistanski predsednik dogovorili se o jačanju trgovinske, investicione, bezbedosne i humanitarne saradnje

Kineski predsednik Hu Đintao obećao je, kako se izrazio, „nesebičnu pomoć“ Avganistanu pošto se sa predsednikom Hamidom Karzaijem dogovorio o proširivanju uzajamnih trgovinskih, investicionih, bezbedosnih i humanitarnih odnosa. Tokom sastanka u Velikoj hali naroda, u Pekingu, kineski predsednik je rekao avganistanskom kolegi da će Kina nastaviti da šalje pomoć Avganistanu

„Avganistan je sada ušao u kritični period tranzicije. Kina je pouzdan sused i prijatelj Avganistana. I sada i u budućnosti Kina će ostati čvrsto predana svojoj politici razvijanja prijateljskih odnosa sa Avganistanom i nastaviće da pruža iskrenu i nesebičnu pomoć avganistanskoj strani“, rekao je kineski predsednik Hu Đintao.

Kina se priprema za veću ulogu u Avganistanu posle povlačenja većine američkih i drugih međunarodnih snaga, krajem 2014. godine.

Dva lidera potpisala su sporazum o strateškom partnerstvu prema kome je Kina obećala da će podsticati kineske investicije, pomagati u izgradnji infrastrukture, odobravati školarine za avganistanske studente i ove godine obezbediti pomoć u vrednosti od 24 miliona dolara.

U zajedničkom saopštenju posle sastanka dve strane su osudile terorizam, ekstremizam, separatizam i organizovani kriminal.
XS
SM
MD
LG