Linkovi

Oliver Stoun veliča Uga Čaveza


Venecuelanski predsednik Ugo Čavez i reditelj Oliver Stoun
Venecuelanski predsednik Ugo Čavez i reditelj Oliver Stoun

Dobitnik Oskara, reditelj Oliver Stoun poznat je po kontroverznim filmovima o političkim ličnostima kao što su Džordž Buš i Ričard Nikson, i istorijskim dogadjajima, poput ubistva Džona Kenedija. Stoun je nedavno snimio još jedan kontroverzni dokumentarac. Film "South of Border“ – "Južno od granice“ – prikazuje venecuelanskog predsednika Uga Čaveza u veoma pozitivnom svetlu, i tvrdi da američki mediji ne predstavljaju tog lidera na realan način. Filmska kritičarka Glasa Amerike Penelopi Pulu pogledala je Stounov film – i iznela svoje zamerke.

U filmu "Južno od granice“, Oliver Stoun prikazuje Uga Čaveza kao lidera koji se izdigao iz siromaštva i postao demokratski izabrani predsednik. Stounov portret Čaveza je slika harizmatičnog, popularnog lidera koji se suprotstavio američkom intervencionizmu, stvorio snažnu ekonomiju i trijumfovao posle državnog udara koji je, kako navodi Stoun, sproveden uz američku podršku.

Medjutim, Stounov pokušaj da stvori provokativni film nije sasvim uspešan. Reditelj ne pruža nikakav dokaz o američkoj zaveri protiv venecuelanskog lidera, niti dokaze da je Čavezova inicijativa da nacionalizuje prirodne resurse unapredila domaću privredu. Upravo je suprotno – smatra Majkl Šifter, predsednik Inter-američkog dijaloga, vašingtonskog instituta za političku analizu. Šifter kaže da je u protekle četiri godine Venecuela osiromašila, njena proizvodnja nafte se smanjila a inflacija dramatično porasla.

"To je daleko najveća inflacija u Latinskoj Americi, ove godine mogla bi da iznosi 40%, prošle godine je iznosila 30%. Inflacija pogadja najsiromašnije, podstiče kriminal. Statistike o kriminalu su uznemirujuće širom Južne Amerike, ali u Venecueli su iznad svakog proseka“, kaže Šifter.

Stoun se ne bavi venecuelanskim društveno-ekonomskim problemima. Umesto toga, on kritikuje američke medije što demonizuju Čaveza, prikazujući ga kao diktatora i demagoga. Šifter se ne slaže.

"Mislim da to nije pravedan prikaz američkih medija, što ne znači da nema prostora za kritike. Ali, po meni, tvrdnja da su mediji potpuno jednostrani nije realna.“

Šifter se slaže sa Stounom da je Čavez demokratski izabrani lider, popularan u narodu, da je veoma vredan, i da mu je stalo do njegovih birača. No Šifter dovodi u pitanje tvrdnju da je Čavezova vladavina - demokratska.

"On donosi sve odluke, njegova su ovlašćenja neograničena. Kontroliše pravosudje, jer je zaista smešno reći da je sudstvo u Venecueli nezavisno. Svakako je bilo dosta problema u vezi sa novinarima, njegovom kontrolom štampe. Jasno je da postoje slučajevi kršenja ljudskih prava. Neki ljudi se nalaze u zatvoru samo zato što se ne slažu sa Čavezom“, navodi Šifter.

Tarik Ali, britansko-pakistanski istoričar je koscenarista filma "Južno od granice“. Za vreme promocije filma, govorio je o slučajevima kršenja ljudskih prava u Venecueli.

"Ako pričamo o kršenju ljudskih prava, to se verovatno dešava, ne mogu da kažem da nema takvih slučajeva“, kaže Tarik Ali.

Medjutim, i to je tema kojom se film ne bavi. Umesto toga, Stoun se fokusira na Čaveza kao lidera koji želi da sledi stazu Simona Bolivara i stvori Latinsku Ameriku ujedinjenu protiv američkih intervencija.

Stoun kaže da je njegov film sa oduševljenjem primljen u Južnoj Americi.

"Pozdravilo nas je 6.000 Bolivijaca, 3.000 Venecuelanaca, 2.000 Ekvadorijanaca, to je bilo divno videti. Ovo nije samo film, to je pokret koji treba da se nastavi. Severna Amerika je veoma zainteresovana da destabilizuje te zemlje“, kaže reditelj Stoun.

Stounova kamera takodje nije savršena, a preveliki broj kadrova koji prikazuje razumevanje izmedju reditelja i vencuelanskog lidera nameće pitanje – o čemu je reč u filmu? Da li je prava tema radjanje prijateljstva izmedju dve živopisne ličnosti koje uživaju u kontroverzi ili je tema istorijska istina?

XS
SM
MD
LG