Linkovi

Mekonel zakazao glasanje o Crnoj Gori


Senator Mekonel
Senator Mekonel

Senat bi mogao da već polovinom sedmice ratifikuje i pošalje predsedniku SAD na potpis protokol o članstvu Crne Gore u NATO.

Lider većine u Senatu SAD, republikanski senator iz Kentakija, Mič Mekonel, pokrenuo je proceduru koja bi trebalo da se okonča glasanjem o ratifikaciji Protokola o članstvu Crne Gore u NATO.

U četvrtak popodne, Mekonel je objavio da će se u ponedeljak u 17.30 po lokalnom vremenu, glasati o ograničenju rasprave. Ukoliko za to glasaju tri petine (ukupno 60) senatora, navode izvori Glasa Amerike u Senatu, Protokol o članstvu Crne Gore u NATO mogao bi da bude ratifikovan i poslat na potpis predsjedniku SAD, Donaldu Trampu, do kraja naredne sedmice.

Protokol o članstvu Crne Gore ratifikovalo je 26 od 28 članica Saveza. Čeka se da to još učine Španija i SAD.

Prošle nedelje senatori Mekejn, Šahin i Kardin tražili su da rasprava o protokolu u Senatu počne, ali se tome usprotivio senator Rend Pol. U izjavi za Politiko, senator Pol je iskazao rezervu prema daljem proširenju NATO-a, uključujući i na Crnu Goru, ali je njegovo mišljenje - tvrde zagovornici politike otvorenih vrata Alijanse - gotovo usamljeno.

Senator Mekejn je prilikom prošlonedeljne debate u Senatu rekao kako "najmanje 98 senatora" podržava ratifikaciju. Mekonelova odluka da ubrza proceduru uslijedila je nakon što su od Senata to tražili i čelni ljudi Stejt Departmenta i Pentagona, Reks Tilerson i general Džim Matis.

Oni su u zahtjevu da se članstvo Crne Gore ratifikuje kazali kako očekuju da Crna Gora na narednom samitu Alijanse u Briselu, u maju ove godine, pojavi u svojstvu punopravnog člana.

Američki zvaničnici ponovili su, i u razgovorima sa crnogorskim šefom diplomatije, Srđanom Darmanovićem, koji trenutno boravi u Vašingtonu, da je ratifikacija Protokola "proceduralno pitanje".

Kardin: Ratifikacija sredinom naredne sedmice

Senator Ben Kardin
Senator Ben Kardin

Darmanović je u četvrtak popodne imao susrete sa dvojicom uticajnih senatora u Spoljnopolitčkom odboru, Benom Kardinom, najviše rangiranim demokratom i republikanskim senatorom iz Viskonsina, Ronom Džonsonom.

"Kada smo dogovorili sastanak", rekao je Kardin za Glas Amerike, "nismo znali da će senator Mekonel tražiti da se u ponedeljak izjašnjavamo o ratifikaciji. To znači da je veoma, veoma moguće da bi već polovinom naredne sedmice Senat mogao da ratifikuje članstvo Crne Gore u NATO-u".

Kardin je kazao da je "Crna Gora pokazala izuzetnu hrabrost".

"U njihova unurtrašnja pitanja miješali su se strani interesi, posebno iz Rusije. Usprotivili su se tome, bili su hrabri, sproveli su neophodne reforme. Mi očekujemo njihovu punu participaciju u NATO-u i unapređenje odnosa, ne samo u okviru NATO-a, već i odnosa SAD i Crne Gore", kazao je Kardin.

Ranije je ruski šef diplomatije, Sergej Lavrov, postavio pitanje koristi crnogorskog članstva u NATO, i za Crnu Goru i za Alijansu.

"NATO ne garantuje sigurnost samo individualnim zemljama, već takođe garantuje i regionalnu bezbjednost i pomaže globalnu bezbjednost. Članstvo Crne Gore daje NATO-u još jednu dimenziju i jača Alijansu", kaže Kardin.

XS
SM
MD
LG