Linkovi

CG: Opozicija bojkotuje izbore u Nikšiću 


Sastanak crnogorske opozicije (Antena M, rtcg.me)
Sastanak crnogorske opozicije (Antena M, rtcg.me)

Crnogorska opozicija jednoglasno je u utorak odlučila da bojkotuje lokalne izbore u Nikšiću zakazane za 12. mart, kao odgovor na najavljeno hapšenje dvojice lidera Demokratskog fronta, saopštili su lideri opozicije, ocjenujući da u atmosferi straha nema uslova za održavanje fer izbora.

Lideri opozicionih stranaka i koalicija su, nakon hitno zakazanog zajedničkog sastanka u Podgorici, optužili Specijalno državno tužilaštvo za širenje straha a bivšeg premijera Mila Đukanovića za nasilje nad institucijama zemlje, ističući i da je sjednica Skupštine zakazana protivno poslovniku.

"Napad na Mandića i Kneževića je napad na cio sistem. Zloupotreba tužilačke vlasti ne smije postati svakodnevnica. Katnić je izvođač radova Mila Djukanovića i to je jasno", rekao je visoki funkcioner DF-a Slaven Radunović i dodao da je odluka o bojkotu jedinstveni odgovor opozicije na pravno i političko nasilje.

Njegov kolega iz Demosa, Goran Danilović, nakon sastanka je rekao da su u opoziciji odlučili zato što ne postoje uslovi da se predaju liste za izbore u Nikšiću.

"Ovo previše liči na već viđeno. Kad urade onakvu stvar parlamentarci uoči predaje lista, znamo da elementarnih uslova nema. Nikšić je važan, ali nije važniji od demokratije, dakle bojkot", poručio je Danilović i dodao da će u opoziciji nastaviti komunikaciju "tokom dana". "Duboko smo zabrinuti na šta će ovo izaći", kaze Danilović.

"Ovo je samo jedan od odgovora Đukanoviću", dodao je on.

Funkcioner Demokrata Neven Gošović rekao je da su u toj partiji bili spremni za izbore, ali i donijeli odluku da podrže DF, pa ni oni predati listu u Nikšiću.

"Evidentno je da je sjutrašnja sjednica Parlamenta zakazana suprotno poslovniku", kazao je Gošović. "SDT širi atmosferu straha ponovo i u toj atmosferi nema slobodnih izbora"

Bivši ministar SDP- u dvije Đukanovićeve vlade, Raško Konjević, poručio je da "posljednjih mjeseci teško da postoje uslovi koji su fer i demokratski"

"SDP procjenjuje da ova atmosfera ne može doprinijeti fer izborima i Filip Vujanović bi morao razumjeti ove okolnosti i odložiti njihovo održavanje", dodao je Konjević, koji vjeruje da će bojkot izbora smiriti tenzije.

Današnji potez opozicije uslijedio je nakon zahtjeva Glavnog specijalnog tužioca Milivoja Katnića Skupštini Crne Gore za skidanje imuniteta Andriji Mandiću i Milanu Kneževiću, koje tužilac sumnjiči da su prihvatili da budu politički predvodnici navodno planiranog pučističkog upada u Skupštinu u izbornoj noći 16. oktobra, javljaju lokalni mediji.

Rok za predaju izbornih lista za nikšićke izbore ističe u ponoć, a glasanje je zakazano za 12.mart.

Marković: Zahtjev za skidanje imuniteta nije presuda

Crnogorski premijer Duško Marković rekao je danas da zahtjev tužioca za skidanje imuniteta Andriji Mandiću i Milanu Kneževiću nije sudska presuda i poručio da je sud mjesto gdje se dokazuje ko je u pravu, prenosi portal RTCG.

Crnogorski premijer Duško Marković (rtcg.me)
Crnogorski premijer Duško Marković (rtcg.me)

On je, nakon sastanka sa predsjedavajućim Vijeća ministara Bosne i Hercegovine, Denisom Zvizdićem, poručio "onima koji podgrijavaju stvari, bilo da su iz Crne Gore ili ne, da sklone ruke dalje od naše države"

Komentarišući odluku opozicije o bojkotu izbora u Nikšiću, Marković je rekao da je u pitanju "nastavak političke destrukcije i kompromitovanja" opozicije.

"To im neće donijeti korist. Žalim zbog njihove odluke", rekao je crnogorski premijer i ocijenio da su poruke o građanskom ratu neozbiljne, ali da ne mogu ugroziti stabilnost.

XS
SM
MD
LG