Linkovi

CG napredovala uporedo sa otvaranjem poglavlja


Zastava Crne Gore
Zastava Crne Gore

Rezultati rada državne uprave u proteklih nekoliko godina, nakon što je Crna Gora počela da otvara poglavlja i ispunjava kriterijume za njihovo zatvaranje su vidljivi, ocijenio je ministar evropskih poslova Aleksandar Andrija Pejović na današnjem radnom doručku sa novinarima povodom otvaranja dva i zatvaranja jednog poglavlja u pregovorima sa EU.

Istakavši da na pragu pete godišnjice pristupnih pregovora Crna Gora ima 28 otvorenih poglavlja, ministar Pejović je poručio da se sad vide rezultati svega onoga što je državna uprava uložila u proteklih nekoliko godina nakon što je počela otvarati poglavlja i ispunjavati kriterijume kako bi se ova poglavlja zatvorila.

Pejović je rekao da Crna Gora vodi drugačiji proces pregovoranja od ostalih država koje su kroz njega prošle, te da se ti pregovori ne mogu upoređivati.

"Mi imao jednu dodatnu obavezu - vladavinu prava, koja ima svoje zakonitosti i privremena mjerila. U Poglavljima 23 i 24 imamo 83 privremena mjerila na srednji rok, što je veći broj mjerila nego sva početna i završna mjerila u svim drugim poglavljima. To nijedna zemlja do sad nije imala. U završnim mjerilima, a ona su otvorena, moće se vidjeti kompleksnost procesa, jer se očekuje, ne samo da se uskladi zakonodavstvo, nego i da se pokaže administrativni kapacitet i da se sprovodi u praksi ono što smo preuzeli", istakao je Pejović.

Šef Radne grupe za poglavlje 30, generalni direktor za multilateralnu i regionalnu trgovinsku saradnju i ekonomske odnose sa inostranstvom Goran Šćepanović, istakao je da zatvaranjem poglavlja nije završen posao u ovoj oblasti, te da državu očekuju izmjene zakona u dijelu propisa vezanih za spoljnju trgovinu, kao i donošenje Zakona o humanitarnoj i razvojnoj pomoći.

Primjenjivanjem evropske politike primjenjujemo kompletnu trgovinsku politiku, što znači da će danom pristupanja, Crna Gora staviti van snage svoje sporazume o slobodnoj trgovini, bilateralne i investicione sporazume i prihvatiće evropsku politiku. To znači da je u periodu do članstva potrebno nastaviti s usklađivanjem našeg zakonodavstva, i upoznati naše trgovce s velikim brojem bilateralnih sporazuma koje je zaključila Evropska unija“, rekao je Šćepanović.

Šefica Radne grupe za poglavlje 22, načelnica Direkcije za koordinaciju podrške EU u Ministarstvu evropskih poslova Ivana Vujošević, rekla je da u ovom poglavlju predstoji dalji rad na definisanju institucionalnog okvira za upravljanje strukturnim fondovima EU, kao i jačanje administrativnih kapaciteta, kroz donošenje planova razvoja institucija i planova obuka zaposlenih u tim institucijama.

Govoreći o poglavlju 1– Sloboda kretanja robe, načelnica Direkcije za infrastrukturu kvaliteta u Ministarstvu ekonomije Ana Martinović, navela je da je cilj Crne Gore da u što većoj mjeri harmonizuje nacionalno sa zakonodavstvom EU, kako bi se obezbijedilo uklanjanje barijera u trgovini.

Nakon harmonizacije zakonodavstva, osnovni cilj je da se crnogorskoj privredi omogući da se pripremi za ono što ih čeka na evropskom tržištu“, poručila je Martinović.

XS
SM
MD
LG