Linkovi

CG: Izabran novi predsednik Socijalističke narodne partije


Zastava Crne Gore

Novi predsjednik Socijalističke narodne partije je Vladimir Joković, odlučeno je na osmom kongresu te partije. Delegati su birali izmedju tri kandidata, a Joković, koji je dobio najviše glasova, preuzeo je duboko podijeljenu partiju.

Nekada ubjedljivo najjača opoziciona stranka u Crnoj Gori, nastala raskolom DPS-a, nakon sukoba Mila Đukanovića i Momira Bulatovića 1997.godine, u ambijentu punom tenzija i suprotstavljenosti dva bloka unutar stranke, održala je redovni partijski kongres.

Vladimir Joković, koji je priznao da do prije nekoliko dana nije planirao da se kandiduje za predsjednika stranke, osvojio je 224, a Snežana Jonica 199 glasova. Glasalo je 429 delegata, dva listića bila su nevažeća. Treći kandidat za predsjednika stranke, Goran Dašić, dobio je četiri glasa. Iako je Jokovićev izbor propraćen negodovanjem dijela delegata i otvorenim uvredama, on je pozvao na spuštanje tenzija i jačanje partije.

"Nema ovdje ni pobjednika ni poraženih, samo je jedan od troje jednakih dobio više glasova. Pobjednici ćemo biti svi ako krenemo putem jačanja stranke", kazao je Joković i obećao da će raditi na pomirenju u stranci.

On je poručio da sada nema mjesta za euforiju, ističući da se ne smiju ponoviti razlozi koji su SNP doveli u tešku situaciju. Joković je nakon kongresa novinarima rekao da ima plan saradnje sa opozicijom u budućnosti, ali da njegova realizacija zavisi od ostalih opozicionara i njihovog odnosa prema SNP-u.

Pobjedu Jokoviću čestitala je i protivkandidatkinja Snežana Jonica koja je kazala da od novog predsjednika očekuje da radi na jačanju stranke i da tome svi moraju biti posvećeni.

Kongres je počeo intoniranjem himne Crne Gore i izborom radnih tijela. Doskorašnji predsjednik SNP-a, Srđan Milić, koji je na čelu partije bio skoro 11 godina, podnio je ostavku 25. maja. Milić je na početku kongresa kazao da SNP promoviše viziju ljepše budućnosti Crne Gore.

"Bez SNP-a nema Crne Gore koja je stabilna, solidarna i prosperitetna", poručio je Milić. Na kongresu je izabran novi Glavni odbor koji će imati 100 članova, a izabrani su novi organi partije i usvojena kongresna dokumenta.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG